ГЕРБ се оплака, че МОСВ блокира проекти на техни общини

OFFNews 16 април 2014 в 12:59 3172 2

Томислав Дончев

Снимка БГНЕС

Нерегламентирани финансови корекции на проекти по ОП "Околна среда" се налагат на общини на ГЕРБ, оплакаха се в куалорите на парламента депутати на Бойко Борисов.

Ивелина Василева заяви, че става въпрос за "политическа бухалка" срещу градоначалниците на ГЕРБ, но не само.

Според бившия министър по европейските фондове Томислав Дончев, който е и водач на листата на ГЕРБ за евровота, властта прехвърля проблема от здравата глава на болната.

"ЕК има претенции към управляващия орган в МОСВ, че нещо системата му не работи. Като ответна рекация, вместо управляващият орган да реши проблемите, той наказва най-слабото звено в системата - бенефициентите, които изпълняват проектите", обясни ексминистърът.

Той коментира, че проектите, по които МОСВ налага финансови корекции, са тези, с които общините изпълняват задълженията на България за пречистване на отпадъчни води и за съхранение на отпадъците. Дончев каза още, че в някои случай финансовите корекции са с десет пъти по-високи от общия бюджет на отделната община.

За да даде конкретен пример за твърденията на ГЕРБ, в парламента дойде кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя заяви, че вчера е получила писма за финансови корекции по седем проекти, които вече са преминали през всички нива на проверка.
"Всичките ни проекти са преминали през всякакви предварителни нива на контрол, включително всички процедури по тези проекти са жалени в КЗК, като някои от тях са минали и през ВАС", обясни Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!