ГЕРБ искали Реформаторите да имат по-малко министри

Цветанов също мисли предоговаряне на коалицията с РБ

Симона Костадинова 31 юли 2015 в 12:59 4299 16

ГЕРБ искали Реформаторите да имат по-малко министри

Снимка БГНЕС

Депутатите от ГЕРБ също искали да се предговори коалиционно споразумение, но това не трябвало да се случва в настоящия момент.

Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който коментира пред журналисти изказването на Радан Кънев, че ако ГЕРБ не "слязат от метлите", ще се стигне до предоговаряне на условията по коалиционното споразумение между двете партии.

Той обаче заяви, че не приемал думите на Кънев като извиване на ръце. "Може би преумората в някои колеги от нашите коалиционни партньори доведе до повече емоция, която смятам, че е неоснователна. Може би редовното пиене на кафета с Лютви Местан в последните 10 дни, които наблюдавахме", коментира Цветанов.

"И в нашата парламентарна група също има определени мнения за начина, по който участваме в това управление, защото нашата парламентарна група и нашите структури в страната са много по-големи на брой и са много по-разтревожени относно това, което се случва", каза той.

Той обясни, че управляващата коалиция е постигнала много и има коалиционно споразумение между ГЕРБ и РБ, както и подкрепа от ПФ и АБВ. "Законите, които се приемат, са с това мнозинство и търсене подкрепа на опозиционните партии по национално значими въпроси", подчерта той.

По думите му в момента излизало, че РБ е водещият фактор в управлението, но подчерта, че съотношението между парламентарните групи е 83 на 23. Цветанов дори намекна, че част от депутатите от ГЕРБ искат РБ да имат по-малко министри. Той обясни, че в това има логика.

На въпрос кой министър от тези на РБ може да се раздели с поста си, той отговори: "Не ме карайте да давам нито персонална оценка, нито да взимам ролята на човек, който може да го определя това", каза Цветанов.

"Всичко което правим въпреки различията си сме се водили единствено от националния интерес - държавата да бъде стабилна, да имаме стабилно управление, да възстановим щетите, нанесени от правителството на Орешарски и че ГЕРБ ще участва в това правителство въпреки неудобствата които ще имаме в това управление", каза още той.

Изострянето в отношенията между двете партии се усети днес и при гласуването на закона за борба с корупцията по висшите етажи на властта. Всички партии в парламента, освен групата на Реформаторите, се обявиха против удължаване на времето за дебати по закона. По този начин не се стигна до гласуването му на първо четене преди парламентарната ваканция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!