"В Германия не може да съществува политик като Бойко Борисов"

OFFNews 15 октомври 2014 в 10:02 35290 83

Детлеф Кухенбекер

В Германия не може да съществува политик като Бойко Борисов, нито пък в България е възможна германската голяма коалиция.

Това обяви в интервю за  БГНЕС Детлеф Кухенбекер от Асоциацията за инфраструктура и устойчивост "Инфраню". Той е специалист по политически маркетинг, социалната проблематика и трудови пазари.

Кухенбекер е посещавал България 3-4 пъти, наблюдавал е как се провеждат избори, включително в етнически смесени райони.

"Не мога да си представя, че канцлер в Германия може да стане такъв човек". Така Детлеф Кухенбекер отговаря на въпроса дали правителството в Берлин може да бъде оглавено от лице, което е било бодигард едновременно на комунистически лидер и на "оцелелия" цар, и в същото време е имало връзки с групи от подземния свят.

"Абсолютно недостойно е хора с подобна история да кандидатстват в парламента. Нито една партия не може да допусне подобен кандидат в своите листи. Естествено, промъквали са се кандидати със съмнително минало, но те са били изключвани", допълни Кухенбекер.

Това, което наблюдавам в България, е, че много хора говорят, а малко неща се правят, смята експертът.

"И това е нещо, което гневи младите хора и ги кара да напускат страната. Практиката "Не гледай какво върша, а слушай какво говоря", не може да бъде приложена в Германия.

По време на предизборните кампании партиите обещават много неща, но избирателите след това проверяват и като видят, че повечето неща не са изпълнени, после не отиват да гласуват. Последните 20 години наблюдаваме промяна в парламента, партии трябва да правят повече отпреди, защото избирателите проверяват в интернет изпълнението на обещанията им", поясни Кухенбекер.

По думите му Германия се интересува от това, което се случва в България, дали се променят нещата срещу корупцията, за подобряване на икономиката, социалната политика, заетостта, усвояването на еврофондовете.

"Искаме да ви помогнем, но не подкрепяме корумпираната система. ЕС е готов да ви подкрепя, но не и да дава пари на олигархията. И когато България не изпълнява ангажиментите си към ЕС, нещата се усложняват. Според мен всички лидери на партиите трябва да мислят за нуждите на хората – добри улици, добро образование, здравна система. Все още има много работа", коментира още германецът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!