Вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка

Юлиан Христов 04 март 2015 в 11:09 9947 29

Веселин Вучков

Снимка Петко Налбантов/БГНЕС

Веселин Вучков

Вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка, научи OFFNews от два независими източника. По-късно информацията ни бе потвърдена и от пресслужбата на Министерски съвет, и от вицепремиера Румяна Бъчварова, която подчерта, че оставката е подадена "неочаквано".

Вучков е подал оставка днес на заседанието на МС, където премиерът Бойко Борисов я е приел.

Румяна Бъчварова заяви пред журналисти, че Вучков мотивирал оставката си с факта, че не приема становище на правната дирекция на МС във връзка с промените в Закона за МВР и критериите за избор на главен секретар на вътрешното ведомство.

Видно е несъгласието на Вучков с оставането на Светлозар Лазаров на поста главен секретар на МВР. Вътрешният министър е предложил своя кандидатура, която премиерът отхвърлил и настоял Лазаров да остане. Оставките на Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев бяха поискани директно от Реформаторския блок, но премиерът отказа да ги отстрани.

В същото време, новината за оставката на Вучков дойде само час след срещата на премиера Борисов с шефа на ФБР Джеймс Коми, който днес пристигна на посещение в България. По информация на OFFNews американците са дошли с тревожни констатации за състоянието на службите ни за сигурност.

Бързото разпространение на новината завари министрите неподготвени за коментар. На излизане от правителственото заседание правосъдният Христо Иванов отказа такъв пред журналистите, а културният Вежди Рашидов обясни, че бил чул нещо, но точно в този момент не бил в заседателната зала и не разбрал.

Още коментари за оставката на вътрешния министър Веселин Вучков вижте ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!