Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Вътрешният министър в оставка подготвя преназначения на лоялни служители

Юлиан Христов 09 юли 2014 в 11:30 4436 0

Цветлин Йовчев
По подобие на Цветан Цветанов министърът в оставка Йовчев подготвя преназначаване на шефовете в Областните дирекции на МВР в страната.

След като новият Закон за МВР позволи преназначаването и бетонирането на досегашния главен секретар Светлозар Лазаров за следващите пет години, сега на път е това да се случи и с шефовете на Областните дирекции на МВР.

Справка на OFFNews показва, че от 28 дирекции в страната 19 имат назначени временни директори. Основната част от тях са назначени в периода юни 2013 – май 2014 година, като по този начин са заменили титулярите по места. 

Със заповед на вътрешния министър в оставка Цветлин Йовчев през 2014 година временно назначени на длъжността (ВНД) директори са назначени в областите: Варна, Велико Търново, Добрич, Перник, Плевен и Пловдив.

През 2013 година назначените ВНД са във Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Русе, Силистра, Смолян, София, Стара Загора и Търговище. В Благоевград временно назначен директор има от 2011 г.

Временен директор има и столичният КАТ, след като титулярът Богдан Милчев беше преместен в т.нар. временен резерв на МВР, откъдето той по-късно напусна. С временния шеф на КАТ Иво Писанов общият брой на тези назначения става 20.

Постоянни са единствено началниците в Разград (комисар Ивайло Йовчев е на поста от септември 2009 г.), Ловеч (комисар Георги Иванов е назначен през 2011 г.), Сливен (комисар Чавдар Божурски е назначен със заповед от февруари 2013 г.). Не са сменени и началниците на Хасково, Шумен, Бургас и Ямбол. От 24 май 2014 г. новоназначен постоянен началник си има и ОДМВР-Кърджали.

В Столичната дирекция на МВР за постоянен директор беше назначен Ивайло Спиридонов, след като министърът отстрани Валери Йорданов заради несправяне със задълженията му.

Големият брой временни назначения показва само едно - ръководството на МВР е изчакало влизането в сила на новия закон, който изключва конкурсното начало и допуска назначаването на началници според атестацията им. Вероятна причина за това да се поддържа такъв голям брой на временни директори е подготовката за преназначаването им за постоянно, като по този начин бъде спечелена лоялността на по-голямата част от тях в мандата на служебното правителство и в първата година от управлението на новото правителство след това.  

Подобен ход, макар и в по-малки мащаби, направи и Цветан Цветанов през 2013 година. Тогава бившият вътрешен министър направи първите кадрови промени в ОДМВР в деня, в който Бойко Борисов хвърли оставка от премиерския пост.

Назначените тогава от Цветанов шефове почти изцяло са заменени с временни в мандата на правителството на Пламен Орешарски.

Такъв голям брой временно изпълняващи директори на МВР в страната в последните 20 години не е имало, коментира пред OFFNews Николай Радулов, бивш секретар на МВР в правителството на Иван Костов. Според него причината да се държат толкова дълго време временни директори е те да бъдат държани „на каишка“ и в подчинение. „Така хем ги плаши, хем, тези които са му верни, ги държи до последно в подчинение. Може по този начин да се опитат и да насъскат състава срещу новия кабинет“, коментира той. Това е и начинът да бъдат подсигурени хора, които да са верни и след като правителството падне от власт. 

„Винаги, когато си временно назначен, ти си зависим“, коментира и Иван Бояджиев, бивш главен секретар на МВР. Той смята, че дори и да бъдат преназначени за постоянно областните директори не са бетонирани и те могат да бъдат сменени от новото правителство. Той също е на мнение, че единствената причина да се държат като внд е да бъдат държани в зависимост.

Дори и да не бъдат преназначени за постоянно, временните директори на МВР по места ще останат на постовете си в мандата на служебния кабинет, който няма правомощията да ги уволнява или преназначава. Това означава, че в техни ръце ще бъде охраната на бюлетините и изборните протоколи при предсрочния вот през октомври.

Подобни преназначения в МВР вече бяха направени. Министърът на вътрешните работи издаде заповед за назначаването на директори на ключови дирекции в МВР. С негова заповед от 3 юли за директор на новосъздадената Главна дирекция ”Охранителна полиция” е назначен Тодор Гребенаров. Досега той беше на длъжността директор на ГД ”Национална полиция” (ГДНП). Със заповед на министъра от същата дата за директор на новосъздадената Главна дирекция “Криминална полиция” е назначен Константин Титянов, който до момента беше заместник-директор на ГДНП.

На досегашните си длъжности са преназначени директорите на главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Захарин Пенов и Николай Николов.

Новите назначения до голяма степен са свързани с изпълнението на новоприетия Закон за МВР, за който опозицията в парламента поиска да бъде отложено влизането му в сила след 1 януари 2015 година. Въпреки че в първите две години от управлението на правителството на ГЕРБ началниците на ОДМВР в страната бяха поголовно сменени, днес, когато партията на Борисов е в опозиция, се опасява от същото. Мотивите на ГЕРБ за искане отлагането действието на ЗМВР за по-късна дата са свързани освен с липсата на финансова обезпеченост на предвидените в закона промени, но също така и с очакванията, че с отпадането на конкурсното начало, сегашните управляващи ще се възползват от възможността да поставят свои хора на възлови позиции в структурите на МВР, които да работят единствено в техен интерес.

Тенденцията е подобна и в Министерството на отбраната, където бяха направени рокади. По подобие на предшественика си Аню Ангелов настоящият министър Ангел Найденов освободи от длъжност постоянния секретар на министерството Добромир Тотев. На 23 юни пък министърът освободи и началника на политическия си кабинет Иван Жерков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови