Външно към Русия: България не ви дължи обяснения

ОFFNews 08 октомври 2014 в 15:49 24293 91

Даниел Митов
Даниел Митов

България не дължи обяснения за свои суверенни решения пред трети страни. Това заявява министърът на външните работи в служебното правителство Даниел Митов по повод репликата на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин.

В профила с в "Туитър" вчера Рогозин обвини българския премиер Георги Близнашки, че е предал Русия. „Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки още веднъж да предаде Русия“, написа Рогозин. Така той коментира решението на българското правителство да намали своята зависимост от Русия във въоръжението на армията като замени руските изтребители със западни, които са съвместими с НАТО. След влизането на България в НАТО военновъздушните сили имат сериозни затруднения с ремонта на изтребителите поради трудни преговори с руската страна.

"Коментарът на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин относно намеренията на българското правителство да замени остарелите руски бойни самолети е напълно неприемлив. България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави", се казва в официалната позиция на министър Митов, разпространена от пресцентъра на Външно.

"Намирам за крайно недостойни и квалификациите, отправени от г-н Рогозин към българския министър на отбраната. Независимо от избраната форма и средство на комуникация, те са в разрез с добрия тон и издават, за съжаление, липса на уважение към българските институции и държава.

Що се отнася до имплицитните обвинения в нелоялност, то бих желал да припомня на техните автори, че Република България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни. Българското правителство дължи лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си.

Отношенията между България и Русия имат дълга историческа традиция и ние продължаваме да подкрепяме развитието на сътрудничеството между двете страни на основата на равнопоставеност и взаимен интерес. Коментари, като този на г-н Рогозин, не допринасят за подобно развитие", се казва още в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки