ВМРО напуска Бареков, Каракачанов прави коалиция с НФСБ

OFFNews 23 юли 2014 в 13:44 8318 28

Снимка vmro.bg

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов утре ще предложи да бъде гласувано решение за излизане на партията от коалицията с ББЦ и даване на положителен отговор на предложението на Валери Симеонов за създаване на Патриотичен фронт с НФСБ и други патриотични организации.

За утре е свикано заседание на Националния изпълнителен комитет на ВМРО.

Целта на такова обединение е създаването на мощна патриотична коалиция, която на предстоящите парламентарни избори да даде алтернатива на всички патриотично мислещи български избиратели и обща парламентарна група в следващото Народно събрание, която да бъде незаобиколим фактор за отстояване на българските национални интереси, съобщават от пресцентъра на ВМРО - БНД.

Това е най-добрият начин за запазване на политическата и идейна идентичност на ВМРО. Надяваме се, че добрите ни отношения с досегашните ни партньори ще бъдат запазени и не изключваме по-нататъшни общи действия за изваждане на ДПС от властта и изграждане на силна, демократична и национална България, коментира лидерът на ВМРО.

Развод

Отговорът от пресцентъра на „България без цензура“ не закъсня.

Към 14.00 ч. всички 31 областни ръководства на ПП „България без цензура“ изпратиха своите становища, в които ясно и категорично изразяват желанието си ББЦ да се яви на предсрочните парламентарни избори със самостоятелна регистрация, съобщават от формацията на Бареков.

„България без цензура“ ще участва на следващите избори като „абсолютно самостоятелен политически субект.“

Оставаме отворени към преговори с всички партии, които не са участвали във властта и искат бъдат реална опозиция на работещия заговор между ГЕРБ и ДПС. След като ВМРО вече разбраха, че не са желани в коалицията с нас, бързо се преориентираха и се прегърнаха с НФСБ. В същото време Яне Янев си позволява да дава прогнози и да се изказва, от което личи, че не друг, а именно Бойко Борисов е направил опит да смаже единствените опоненти на статуквото, а именно „България без цензура“, пише в декларацията на ББЦ.

Целта на „коалицията на смъртта“ между ВМРО и НФСБ е да действа като патерица на ГЕРБ и ДПС в следващия парламент. В същото време Борисов се е презастраховал, като ражда още един порочен съюз в лицето на Яне Янев и „Атака“. Ние няма да допуснем това, няма да излъжем стотиците хиляди българи, гласували за нас и няма да злоупотребим с патриотичната кауза и идея заради собствените си интереси, както направиха ВМРО, категорични са от формацията на Бареков.

В партийните редици

Миналата седмица стана ясно, че националистите от НФСБ са отхвърлили предложението на "България без цензура" за коалиция, но пък биха желали да си партнират единствено в ВМРО.

Преди да изчака позицията на ВМРО за поканата, ББЦ отигра ситуацията, като обяви, че предпочита да се яви на вота на 5 октомври само с партийната си регистрация, запазвайки коалиционното споразумение с ВМРО-БНД, ЗНС и „Движение Гергьовден“.

За целта Бареков се допита до структурите си подкрепят ли това предложение и - очаквано - заваляха утвърдително отговори.

Днес пресцентърът на ББЦ обяви, че "структурите искат самостоятелно явяване на избори без ВМРО", като с това изглежда отношенията между двете партии са окончателно загърбени.

Представителите на ББЦ от страната нямат нищо против съюза със ЗНС и „Движение Гергьовден“, но само при условие, че „България без цензура“ фигурира в бюлетината като самостоятелен субект, който не е част от коалиция, уточняват още от партията на Николай Бареков.

На изборите за Европейски парламент за "България без цензура" се яви в коалиция с ВМРО, ЗНС и "Гергьовден", а вторият в листата и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки бе избран за евродепутат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!