„ВЕИ и американските централи са основните проблеми в енергетиката“

OFFNews 06 октомври 2015 в 19:04 3275 4

Основните проблеми в българската енергетика са ВЕИ централите и двете американски централи. Заради европейската политика през годините сме присъединявали ударно ВЕИ централи. Договорите с американските централи също са на сериозна цена. Няма как НЕК да изкупува скъпа енергия, да я продава евтино и да не задлъжнява.

Това заяви пред bTV бившият енергиен министър и зам.-председател на БСП Драгомир Стойнев.

Той допълни, че подкрепя идеята за осветляването на собствениците на ВЕИ-централи, което трябва да стане чрез включването им в регистър.

Важно е обаче да се знае кои са първите собственици на тези централи, защото те са препродавани по няколко пъти, каза Стойнев.

Ако не беше правителството на Пламен Орешарски, българската енергетика щеше да загине, коментира Стойнев.

Той подчерта, че по времето на това правителство е намален студеният резерв от 1000 мегавата на 500 мегавата, където по думите му стават най-големите злоупотреби.

България щеше да плаща по 8000 евро на ден, ако не бяхме разделили успешно ЕСО и НЕК, ако не бяхме създали балансиращия пазар, ако не бяхме вдигнали на два пъти цената на въглищата, ако не бе създадено дружеството Българска енергийна борса, ако не бяхме предприели първите стъпки да спрем течовете във високоефективното комбинирано производство, надали въобще щеше да има и енергетика, подчерта бившият енергиен министър.

Когато започнахме преговорите с американските централи, започнахме да работим по един модел, който щеше да има ефект върху българската икономика – да се удължат техните договори и да се намали цената на произведената електроенергия приблизително 20%. Започнахме разговори, за съжаление настъпи политическата криза, предсрочни избори. Сегашното правителство, за съжаление, отстъпи много, затвориха преговорите, за което най-много ги упреквам. Те направиха една минимална крачка, която е крайно недостатъчна за намаляване цената на разполагаемост”, обяви Драгомир Стойнев.

Договорите с американските централи могат да се развалят, ако ЕК накрая отговори на двата сигнала от предишния състав на ДКЕВР. Тогава ДКЕВР сезира ЕК за прекомерна държавна помощ за ВЕИ сектора и за неправомерна държавна помощ, касаеща двете централи. Чакаме отговор. Ако ЕК заяви, че това е прекомерна и неправомерна държавна помощ, тогава вървим към предоговаряне на двата договора, коментира още бившият енергиен министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови