ВАС закри 8 секции в Турция след жалба на Патриотичния фронт

OFFNews 18 септември 2014 в 18:17 9975 10

Снимка vmro.bg

Карлос Контрера.

Върховният административен съд закри днес 8 избирателни секции за парламентарния вот на 5 октомври в Турция след жалба на Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО. На днешното заседание стана ясно, че при образуването на секциите в Турция са допуснати множество нарушения.

След като изслуша аргументите на кандидатите за народни представители от Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО – Димитър Стоянов и Карлос Контрера, съдът установи, че няма законни основания в турските градове Курткьой, Чорлу, Шейх Синан и Ялова да се откриват секции.

Съдът обаче не уважи исканията на Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО да бъдат разкрити повече секции в Македония, Сърбия и други държави.

Бих желал да обърна внимание, че в своето решение ЦИК не указва за отделните секции на кое от всички възможни изборни основания по чл. 14 образува конкретна секция или конкретни секции. Считам, че по отношение на няколко секции в някои държави е допуснато нееднакво третиране, каза по време на съдебното заседание юридическият съветник на ВМРО Карлос Контрера.

Той даде примери, доказващи как ЦИК приема решения за откриване на секции, прилагайки различни критерии за различните страни.

Сравнението се базира на данни за разкрити секции по време на изборите за европарламент и сега – за предстоящите парламентарни избори.

Примерите визират градове като Скопие, Битоля, Щип – в Македония и Чоролу и Ялова – в Турция.

Настоящите примери не са единствени, но ги излагам пред съда, за да Ви помоля в хода на цялостната проверка за законосъобразността на процесното решение да проверите еднакво ли е прилаган закона по отношение на за всички факти и обстоятелства за всички места, където се образуват избирателни секции, призова съдиите Контрера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!