Български евродепутат пита ЕК вредно ли е да се смесват Е-та в храните

OFFNews 24 август 2015 в 20:37 3011 14

Ева Паунова

„Въпреки нарастващия интерес към здравословното хранене, потребителите срещат все повече трудности при разпознаването на различните консерванти, оцветители и добавки в храните. Много от тях са номерирани по популярната „Е“ система, което прави реалното съдържание непознато, а последиците от използването и комбинирането на тези съставки върху човешкия организъм – неясни.“

Това посочва евродепутатът от ЕНП Ева Паунова в писмен въпрос към Европейската комисия.

Във връзка с преоценката на всички добавки в храните до 2020 г., извършена от Европейската агенция по безопасност на храните, Паунова призовава Еврокомисията да изследва как комбинацията от прием на различни добавки в храните влияе на човешкия организъм.

„Оценката се извършва за влиянието върху организма на всяка добавка индивидуално, но би следвало, с оглед опазването на здравето на гражданите на ЕС, да се проучи как консумацията на комбинация от различни добавки в храните дневно влияе на организма“, отбеляза българският евродепутат.

Паунова е на мнение, че ако при извършване на подобно изследване се установи опасност за здравето на човек при дневен прием на комбинация от дадени добавки, Европейската комисия трябва да вземе нужните мерки, за да бъдат защитени потребителите от потенциални вреди.

ЕК трябва да изпрати отговор на Паунова в рамките на шест седмици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews