Български военни ще имат право на служба в НАТО

OFFNews 28 януари 2015 в 14:00 6802 6

Български военни ще имат право на служба в НАТО

Български военни ще могат да бъдат на служба в международни организации, разположение на територията на страната. Това става ясно от решение на Министерски съвет, с което се правят промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България.

Правителството предлага да бъде дадена правна възможност международна организация на територията на страната да се комплектова с български военнослужещи и цивилен състав.

Като пример се дава Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

Според сегашните разпоредби на ЗОВС, военна служба в мирно време на територията на България може да се изпълнява в Министерството на отбраната, в Българската армия, в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, както и в други държавни органи и ведомства, но не съществува хипотеза това да става в състава на многонационални формирования, мотивира се кабинетът.

Решението идва само седмица след посещението на генералния секретар на НАТО у нас Йонс Столтенберг. След срещата си с президента Росен Плевнелиев той обяви, че на територията на България ще бъде изграден команден център на НАТО. Алиансът ще разположи и многонационален контингент на наша територия.

"Всички ние виждаме нуждата от усилено присъствие на НАТО в България и в другите източноевропейски държави. Ние предприехме мерки за повече въоръжени сили на място, на ротационен принцип, които да участват в учения и маневри, както и повече военноморски съдове", каза при посещението си в София Столтенберг.

Към момента не е ясно къде ще бъде разположен въпросният команден център. Като подходящо място се сочи Шабла, където ще бъде изградена и военна база. Нейната задача ще бъде охраната на изнесения команден щаб. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови