България ще подкрепи нови санкции срещу Москва, ако се наруши примирието в Украйна

OFFNews 27 февруари 2015 в 22:47 2812 8

Даниел Митов.

България ще подкрепи нов цикъл от санкции срещу Москва, ако проруските сепаратисти нарушават примирието в Източна Украйна.

Това обяви пред агенция Ройтерс българският външен министър Даниел Митов.

София планира да изпрати хуманитарен конвой с храни и лекарства в подкрепа на етническите българи в зоната на конфликта, но кога ще бъде изпратена тази помощ зависи от това кога доставката й ще бъде безопасна, каза Митов.

Санкциите са единственият инструмент, с който ЕС и трансатлантическата общност като цяло разполагат в този момент, тъй като никой, разбира се, не иска да се стига до война и ние се надяваме на политическо решение, на дипломатическо решение, уточни българският външен министър.

Но ние, разбира се, сме готови да реагираме по съответния начин, ако споразуменията бъдат нарушавани, каза още Даниел Митов.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев заяви пред журналисти в Брюксел, че даването на обективна оценка за кризата в Украйна не би трябвало да води до разделение в българското общество.

„Трябва да си даваме сметка кой спазва и кой нарушава международното право. Мирът е възможен, само когато се спазват правата на човека и правилата“, посочи президентът.

Според него мирът в Европа ще бъде застрашен, ако една държава със силата на оръжието може да превзема и анексира чужди територии.

„Моята позиция не е „против“ някого, а е “за“ върховенството на закона и „за“ спазването на правилата“, заяви още държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!