България не признава договора за партньорство между Русия и Абхазия

OFFNews 27 ноември 2014 в 14:49 2400 18

България не признава подписания преди дни договор между Русия и Абхазия, съобщиха от външното министерство.

Подписаният на 24 ноември 2014 г. Договор за съюзнически отношения и стратегическо партньорство между Руската федерация и самопровъзгласилата се република Абхазия поставя под заплаха сигурността в региона и ще се отрази негативно върху усилията за стабилизиране на тази конфликтна зона от Кавказския регион, посочват от министерството.

От ведомството допълват, че подписаният договор нарушава суверенитета и териториалната цялост на Грузия, противоречи на принципите на международното право и на поетите от Москва международни ангажименти като подписаното на 12 август 2008 г. споразумение с Грузия, както и подписаното на 8 септември 2008 г. споразумение за мерките за неговото изпълнение.

България многократно е изразявала пълната си подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Грузия в рамките на международно признатите граници. Няма промяна в позицията ни за Южна Осетия и Абхазия - България не е признала новите квазидържавни образувания, както и резултатите от проведените преди две години избори и не поддържа преки контакти с тяхното политическо ръководство, подчертаха от Министерството на външните работи.

От ведомството са категорични, че решението на конфликтите в Грузия и в Кавказ като цяло може да стане само по мирен път и затова България подкрепя диалога в рамките на Женевската група.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!