Борисов разговарял с папата за бежанците и за българските църкви (снимки)

Вероника Шербанова, Рим 23 май 2015 в 17:19 6096 7

Бойко Борисов заведе делегация в Рим по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

За проблема с бежанците и за българските църкви разговарял с папа Франциск премиерът Бойко Борисов по време на аудиенцията при Главата на Римокатолическата църква.

Това съобщи самият Борисов, след като поднесе венец на паметника на Иван Вазов в италианската столица, цитиран от специалния пратеник на OFFNews в Рим.

Водената от Бойко Борисов делегация пристигна тази сутрин в Рим по повод 24 май – Ден на славянската писменост и култура.

На летището Борисов беше посрещнат от българския посланик в Рим Марин Райков, както и от Западноевропейския митрополит.

Борисов разговаря с папа Франциск на четири очи в рамките на 10 минути, след което при двамата е влязла и останалата част от делегацията.

„Първо благодарихме на папата, че продължава тази прекрасна традиция – на всеки светъл празник да ни приема. Понеже на нас това ни е като даденост, но има много държавни глави в света, които чакат с години да ги приемат. За България това е едно голямо предимство, така че му благодарим“, заяви Борисов.

„Говорихме си за бежанците, за проблемите на огромен брой хора по света. Това, което прави България, се цени. Този миграционен натиск, който продължава по Средиземно море и по южната граница на България. Говорихме и за инфраструктурата в България, за това, че толкова много църкви и манастири се реконструират“, каза още премиерът.

Борисов се е срещал досега три пъти с папа, но по думите му най-незабравима е била срещата с папа Йоан Павел II.

“Незабравими са ми срещите и с тримата, но папа Йоан Павел II просто действително излъчваше такава святост, че не мога да забравя тази среща. Сега и папа Франциск е много добър човек, от него блика доброта”, каза Борисов.

Българската делегация подари на папата дарохранителница с камък от гроба на свети Иван Рилски. Папа Франциск пък подари на премиера плакет с изобразен на него ангел и с думите „Един свят, основан на солидарност, мир и справедливост“.

Папата е благословил членовете на делегацията.

Попитан какво си е пожелал за България по време на срещата с папата, Борисов заяви: „Пожелах си да няма повече бедствия като това в Мизия. Сега като се прибера ще говоря и с кметове, да видим дали от програмата за саниране ще пренасочваме, дали индивидуално ще помагаме, за да направи правителството нещо за тези хора“.

След аудиенцията при папата Борисов се срещна и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, като двамата са разговаряли повече по финансови въпроси.

След срещата на папа Франциск с Бойко Борисов на аудиенция пристигна и македонският премиер Никола Груевски. Делегацията на Македония обаче е трябвало да почака, защото посещението на българската делегация се е оказало по-дълго от предвиденото. 

„Забавихме се, малко се изнерви македонската делегация. Има едно евангелие – Асеманиевото евангелие, което е най-старото евангелие като културно-историческа ценност. Искаме Ватикана да ни позволи да участваме с него в ЮНЕСКО във вечните паметници. Папата и кардиналът обещаха да проверят как стоят нещата и се надявам истински, че ще получим такова разрешение, защото това е най-първото ни евангелие“, обясни премиерът.

„Правени са и преди такива опити – да участваме заедно с Ватикана, но е било отказано, доколкото разбирам причината е била да не се допусне такъв прецедент, защото след това всички ще искат да кандидатстват заедно с Ватикана. Но действително ще положим усилия да има такова решение до следващата визита“, обеща Борисов.

Тази година поканих в делегацията по един депутат от всяка парламентарно представена партия. Аз мисля, че не трябва да допускаме в България да има такива сръдни, каквито има сега в Македония, подчерта още министър-председателят.

След срещите във Ватикана делегацията постави венец на паметника на Иван Вазов в Рим.

За втория ден от посещението на Борисов в Рим пък са предвидени молебен в църквата „Свети Павел“ и молебен на гроба на Св. Кирил, както и срещи с представители на българската общност в италианската столица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews