"Борисов преряза лентата на съдебната реформа все едно открива магистрала"

OFFNews 20 април 2015 в 18:31 2717 6

Снимка БГНЕС

Правосъдният министър Христо Иванов беше заел позата на магнолия в двора в Банкя, слушайки с огромно удоволствие как премиерът Бойко Борисов прерязва лентата на съдебната реформа, все едно открива магистрала. Предложенията на премиера, които произнесе в присъствието на правосъдния министър, са абсурдни.

Това обяви в ефира на bTV депутатът от БСП Мая Манолова.

Aко идеята за съдебна реформа означава промяна в Конституцията, БСП няма да я подкрепи. В управляващата коалиция липсва единно мнение за намеренията на властта, а съдебната стратегия, приета от парламента се различава от идеите на премиера Борисов и правосъдния министър Христо Иванова, които представиха миналата седмица, допълни Манолова. 

Тя посочи, че е подкрепила стратегията на Иванов, по която са работили общо петима правосъдни министри, като в нея не е ставало въпрос за персонални рокади и промени в Конституцията.

Промяната на ВСС не означава независим и справедлив съд, което е основата на съдебната реформа.

"Какво предложи властта – да се раздели ВСС на две колегии, което може да се направи и без конституционна промяна. Второ – предложиха мандата на ВСС да стане тригодишен, а не да е петогодишен, което само ще направи съвета по-политически зависим. Трето – ВСС да гласува явно, а не тайно, което не можем да подкрепим, след като в целия модерен свят такъв вид вот е таен", продължи с критичните си забележки червената депутатка. 

Мая Манолова реторично запита дали ГЕРБ, които са избрали сегашния състав на ВСС, ще изберат по-достоен заедно с реформаторите, които пък имали „нескончаем апетит” да назначават свои хора. Според нея промените в състава на съвета нямат общо с това, което гражданите искат – справедлив процес в разумен срок от независим съд.

Социалистката не спести критиките си към Реформаторите, които отдавна забравили въпроса КОЙ, а по-важният елемент за тях като част от властта е да бъде свой.

"Нагледали сме се на ГЕРБ, а сега и на нестихващия апетит на реформаторите да поставят свои хора по всички етажи на властта. Няма как да подкрепим промяна на Конституцията", негодува Манолова.

Мая Манолова, по чийто сигнал започна Костинбродската афера ден преди парламентарните избори през 2013 г., отказа да коментира оневиняването на единствения подсъдим по случая с надпечатаните бюлетини Росен Желязков.

„Никога не съм казвала, че Росен Желязков е виновен, зад неговия гръб се скриха организаторите”, заяви Манолова. Според нея „480 000 бюлетини са били приготвени за манипулация на изборите” и в това са убедени всички български граждани.

„Аз подадох този сигнал, защото имах информация какво се случва в печатницата и то се доказа – че има половин милион бюлетини. Важното е, че тези бюлетини не потеглиха към избирателните секции”, каза още Мая Манолова

За предстоящите местни избори БСП не се вълнува от социологическите прогнози и рейтинги.

"Най-точният измерител за подкрепата са изборите, нека да ги изчакаме тях. А и самото правителство не се радва с кой знае каква подкрепа", посочи Манолова. Социалистическата партия има шанс за местния вот, въпреки че хората днес не харесвали никого от политическата класа

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови