Борисов прати министри да пломбират "денонощно" по бензиностанциите (стенограма)

OFFNews 19 август 2015 в 12:36 3116 9

Премиерът Бойко Борисов се закани на администрацията на Министерството на икономиката заради недобре свършена работа. Доклад на финансовия министър Владислав Горанов показа, че масово по бензиностанциите не се поставят качествено пломби и това създава предпоставка за измами. Пломбирането на бензиновите колонки се извършва от две агенции в министерството. Борисов поиска до края на седмицата доклад за числеността и заплатите, които взимат чиновниците в тези агенции. "За това ли плащам?", попита той зам.-министърката Даниела Визиева.

Без да уточнява имената на бензиностанциите, където са открити нарушенията, Борисов посочи, че има и "западни фирми". Той подозира картел и поиска проверка от КЗК.

Ето какво си казаха премиерът и министрите:

Бойко Борисов: Ще използваме, че са дошли и медиите по една-две теми, които да не си препредаваме после, да ги информираме. Първата е по горивата. Горанов!

Владислав Горанов: През миналата седмица беше извършена проверка с държавна агенция по метрология и технически надзор, МВР, НАП и Агенция „Митници“, възложена от главната прокуратура и осъществена в периода 14 до 17 август. Констатирани са за съжаление доста нарушения по отношение на търовията с горива. Обобщено: основната констатация по отношение на Държавна агенция „Метрология и технически надзор“ са: Знаците от извършения метрологичен контрол, оловни пломби на сондите, част от измервателните системи, се поставят по начин, по който има възможност да се освободи пломбата и да се извади сондата, без да се наруши целостта на знака. На много газоколнки, намиращи се на различни обекти на големи български търговци и вериги знаците от извършен метрологичен контрол, оловни пломби на пулсерите са поставени по начин, позволяващ премахването на устройствата за контрол без да се наруши знакът. Няма да предоставям данни за конкретни търговци, тъй като те са част от производства в момента. Но е необходимо значително завишаване на контрола и мож да препоръчаме, г-н премиер, на Министерството на икономиката да възложи монтирането отново на всички контролни пломби по отношение на бензиноколонките на територията на страната, тъй като сегашният начин, по който са поставени, допуска много възможности за нарушения при продажбата на дребно, при които може да се ощетяват както крайните клиенти, така и фискът с разминаване на физическия обем на горивата и разминаване между обема, отчетен от бензиноколонките и този, подаван автоматично към НАП. На база на същите проверки са установени и много нарушения, свързани с горива на територията на цялата страна. Има запорирани количества гориво в петролните бази – около 100 хил. литра дизел и около 60 хил. литра бензин. Като това е върхът на айсберга, тъй като проверката не е обхванала всички бензиностанции на територията на страната. За да не създаваме напрежение по отношение на един или друг търговец преди да са приключили окончателно проверките изрично не цитирам имена на търговци, но са констатирани редица нарушения, за които имаме подозрения, че се проявяват при по-голяма част от големите вериги и търговци на горива. За съжаление, не само при малките бензиностанции, които не са част от големи групи, а за съжаление и в големите вериги се откриват доста несъответствия по отношение на търговията с горива и в този смисъл аз предлагам да продължат мерките в тази посока, като контролът се разпростре върху всички...

Бойко Борисов: Това вече на съвещанието с прокуратурата сме го договорили, така че те ще продължат във всички посоки и навсякъде. Нашите подозрения, които миналата седвмица изразих, се доказаха. Има бензиностанции, където 40% от горивото всъщност е терпентин. Наличието на сяра да не говориме. Министерство на икономиката, ела. Аз обичам да съм нагледен. Ей така изглеждат пломбите, които се поставят. Можете да ги покажете и на медиите. Това се води пломбиране (показва снимки на зам.-министър Даниела Везиева). Агенцията е при вас. Искам доклад от този началник до мен така ли, за това ли плащам. Така ли се пломбира. Сондите на бензиностанциите така са пломбирани, че те си се вадят и се слагат без изобщо да се ранушава пломбата. Ето ги на снимките, така широко са закопчани, че все едно въобще я няма пломбата. И за това се отчита в най-големия пик на разход на горива в падовете, които дават от Агенция „Митници“, така наречени, се оказва, че харчиме по-малко гориво. Томислав Дончев, ние нямаме право да им разпореждаме, но КЗК ги помоли, да ни дадат становище дали има картелно споразумение. Не мога да повярвам, че най-големите вериги, и западни включително, всичките са на една стотинка-две разлики.

Томислав Дончев: Г-н премиер, в края още на месец юли, нямам право да им разпореждам, както и кабенитът, но съм препоръчал силно да бъде направен секторен анализ. Доколкото знам, той вече се прави.

Бойко Борисов: Значи, да го ускорят и да ме запознаят до петък с този секторен анализ. За това ще си направим и извод как работят. Има, не можах да се ориентирам, агенция по метрология, така ли?

Даниела Визиева: ... която осъществява контрола, а тези, които слагат пломбите, са българският институт по метрология.

Бойко Борисов: Защо така?

Даниела Визиева: Ами така са създадени назад във времето, с такива функции.

Бойко Борисов: Значи, така са създадени, за да няма всъщност пломби. Реално пломби няма. Да не говориме, че на едното от местата идва служител точно на една от двете – аз не мога да ги схвана, едната е в икономиката, другата къде е?

Даниела Визиева: И тя е в икономиката.

Бойко Борисов: Значи имате две агенции. Едната какво казва, другата какво казва? И взимат заплати всичките тея хора. Значи, предай на министър Лукарски, до петък искам доклад всяка от тея агенции: численост, заплати и каква им е функционалната ангажираност. Защо едната проверява, другата – поставя, и каква е логиката на това нещо и да са в този вид. Като ви разпореждам денонощно да препломбират. В събота всичко да е препломбирано. И там където, докопам някой, че е направил пак такава пломба, а бъдете уверени, че ще проверят, ще ви държа лично отговорни в икономиката.

Даниела Визиева: Добре.

Бойко Борисов: Ако трябва зам.-министрите, министъра, отивате, от пломба на пломба, вие ще я гледате.

Даниела Визиева: Добре.

Бойко Борисов: И други неща сме им приготвили, но дъбота сутрин да ми се доложи тази задача. И много други констатации има, но тъй като ние ще продължиме много активно в тая сфера да работиме, ще ви спестя. Така че, както се договорихме и с главния прокурор, това става под ръководството, понеже участват много агенции – ДАНС, митници, НАП, съответно – вашите агенции, МВР, създали сме центърче, което да управлява там тея процеси, докато не разберат, че така няма да бъде.
Още една тема, която придоби, така гласност, госпожа Бъчварова ще ви информира, защото имам въпрос към правосъдието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!