Борисов няма да прави кабинет с ПФ, а с Реформаторите или сам

Обратът дойде след посещение на шефа на ЕНП в София

Ивайло Анев 29 октомври 2014 в 13:24 15107 41

Снимка Ивайло Анев

Жозеф Дол и Бойко Борисов на пресконференция в парламента

Шансовете за кабинет ГЕРБ-РБ-ПФ избледняха съвсем след днешното посещение на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол в България. 

След срещите на Дол с лидери на парламентарни сили стана ясно, че ЕНП оказва натиск на ГЕРБ да състави кабинет на малцинството с Реформаторите, който да има широка парламентарна подкрепа.

ГЕРБ няма да прави кабинет с Патриотичния фронт, обяви и Бойко Борисов след разговора с лидера на ЕНП. "Ако подпишем с Реформаторския блок коалиция – внасям това. Ако не подпишем, ще внеса само на ГЕРБ. Ако искат правителство, да подкрепят и други”, коментира Борисов.

За това, че има натиск от Европа за съставяне на дясноцентристко правителство на малцинството (ГЕРБ-РБ), съобщи и Радан Кънев в Туитър. 

Дол е на работно посещение в България и днес в Народното събрание се срещна поотделно с повечето лидери на партиите в парламента. Той не се срещна с представители на "Атака", ББЦ и Патриотичния фронт.

България трябва да състави правителство в дясно - център с премиер Бойко Борисов, заяви председателят на ЕНП.

"Ние сме обезпокоени от създалата се трудна ситуация в България. Отговорността за съставяне на правителство е изключително голяма и кабинетът трябва да бъде в център – дясно", заяви Жозеф Дол.

По думите му следващото правителство трябва да работи по програма, която партиите от център-дясно да съставят, спазвайки ценностите, за да може да се развива България икономически и социално.

„Въпреки всички трудности в Европа, ние, от център-десницата, не се отказваме от отговорността, която носим – нашите ценности са правова държава, правосъдие, банковата системата, проблема с енергетиката”, добави той.

Той допълни, че се е срещнал с лидерите на демократичните партии, с които работят в Европейския парламент, за да ги изслуша.

Жозеф Дол смята също, че кабинетът трябва да работи по определена програма, която партиите, които управляват ще съставят.

"Правителство е нужно, за да може да се развива България в икономически и социален аспект. То е нужно и за да се върнат еврофондовете в България", подчерта Жозеф Дол.

Дол се застрахова обаче, че визитата му в България не е за да каже кой трябва да състави правителството.

На въпрос дали ЕНП би подкрепил кабинет, в който ще влезе националистическа формация, за каквато се смята Патриотичния фронт, Дол заяви, че като председател на ЕНП не може да подкрепя изказвания ,които са абсолютно неприемливи и допълни, че не може да се очаква подкрепа от него.

„Център-десница е голямо семейство и ние затова и си говорим за проблемите, за да ги решим преди да са поставени и ще имате възможност да видите, че правителството, което ще се състави, ще бъде много единно”, посочи той.

Дол заяви, че Бойко Борисов се е справил много добре с дискусиите за съставяне на правителство. „Бях много песимистично настроен, преди да пристигна вчера вечерта, сега вече гледам по-реалистично на нещата и съм сигурен, че ще се намери решение на ситуацията в интереса на българските граждани”, коментира още председателят на ЕНП.

Бойко Борисов обясни, че негов ангажимент към ЕНП е да внесе проектокабинет. „Не считам, че ще бъда зависим от РБ”, заяви Борисов.

Той потвърди, че причината за обтягането на отношенията между ГЕРБ и Патриотичния фронт (ПФ) е изказването на Валери Симеонов при откриването на парламента.

"Нищо против ПФ, но за съжаление, тези неща, които Валери Симеонов прочете, не отговарят на нашата евроатлантическа ориентация. След това изказване ми се обадиха евроатлантическите колеги с въпрос: "Това ли са новите Ви партньори”, допълни още Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!