Борисов нахока американския бизнес

Не трябва да гледате само вашата страна, гледайте и моя проблем, призова премиерът

OFFNews 12 октомври 2015 в 13:28 10946 26

Борисов нахока американския бизнес

Снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов отправи критики към американския бизнес у нас по време на кръгла маса "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара в България".

Една от темите, които Борисов засегна, е строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”. Той каза, че от американска страна му е било предоставено „меморандумче” за проекта без ясни показатели за финансиране, инвестиции и печалби за след 10 години.

„Отношенията България-САЩ не са само бизнес, а морал и геополитика. Не е въпросът само да спечелим долар или 100. Отношението на България към САЩ е като към страна, която е за пример”, подчерта Борисов, цитиран от БГНЕС. Той се обърна и към американския посланик у нас Родерик Мур, като заяви, че американската компания у нас ще строи по условията, които постави България.

"Уестингхаус е сериозна компания и се надявам да дойде да строи в България при условия, при които се строи в една европейска държава, с ясен план колко струва, кога ще се избие инвестицията, колко ще струва произведената енергия, кой го финансира, кои реактори ще заложим, тогава вече, Род, ще седнем на масата и ще го обсъдим", обясни Борисов, обръщайки се към посланика. И допълни:

Няма да идват при мен с меморандумче, което не се знае след 10 години какво ще бъде. Тук и Американската търговска камара има своята вина. Когато чувате за такива неща, реагирайте веднага, подкрепете или не правителството. Не ви се меся.

Той направи сравнение и какво е станало с руските проекти:

С руските проекти действаме незабавно, те с в съдилищата – и за АЕЦ „Белене”, и за „Южен поток“. Там действаме незабавно, повтори той. Можехме да действаме незабавно и по „Уестингхаус”, ако имахме ясен план за финансиране, инвестиции и планирани печалби за всяка година, а не колко по-малко ще загубим, каза той. Трябва да говорим за печалби, а не за по-малки загуби.

Борисов поиска също да паднат визите за българи, така че българският бизнес в САЩ да може да се развива. Той посочи, че за американския бизнес у нас няма пречки. 

"Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го, дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме. Полагаме огромни усилия за подпомагаме на българо-американския бизнес", заяви Борисов.

Той посочи, че, ако българският бизнес иска да отиде в САЩ, трябва да се мине през много трудности. "Докато Гърция няма проблеми с това. Гърците имат тази привилегия, България - не. Дали са по-лоялни партньори в ЕС или НАТО? Много бих искал на следващия рожден ден на Американската търговска камара да се поздравим с един такъв напредък в българо-американски отношения", каза Борисов.

Според него отношенито на Европейския съюз към България трябва да е пример за това как САЩ да се отнасят към страната ни. Той посочи пример с еврофондовете и това, че страната ни била сред първите осем по усвояване на евросредства. 

Борисов аргументира критиките си с приятелските отношения между България и САЩ и ме са насочени към "засилване на отбора":

Ние сме едно, ние сме приятели, иначе нямаше да си позволя да говоря по този начин. Признали сме военното крило на "Хисбула" за терористична организация, спираме руски самолети над морето и ако това не са ни партньорите кои ще са?

Той поиска подкрепа за сделката с "Уестингхаус", която възлиза на около 800 млн. лв. "Ако можете да ми помогнете, веднага го направете. Финансовият министър не иска да гарантира", каза Борисов.

"При 4 млрд. 300 млн. пасив, отиваме на огромен дефицит. Не трябва да гледате само вашата страна, гледайте и моя проблем. Това отива на електромера на всеки български гражданин, когато не сме достатъчно прозрачни и точни възникват съмнение. Няма хубава корупция, хубави нарушения", заяви Борисов, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че отношението към всички трябва да бъде еднакво. "Дадох пример към колко компании се съдя, защото са приложили непрозрачен начин на бизнес в България. С вас говоря като партньори и като приятели. Ние сме заедно, но не може да сме заедно само когато обядваме, а и когато има проблем", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!