"Борисов изговори нашите мотиви срещу спасяването на КТБ"

Нели Чолашка 31 октомври 2014 в 12:45 2825 0

Радан Кънев

"Бих искал да благодаря на г-н Борисов за неговото изказване. Той успя много разбираемо да обясни повечето неща по точка 3, които аз си бях подготвил да кажа".

Това обяви от трибуната на парламента Радан Кънев, съпрдседател на парламентарната група на Реформаторския блок.

Според него е останал обаче открит въпросът защо точка три въобще е трябвало да бъде включвана (т.3 Народното събрание, в срок до 6 ноември 2014 г., да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат Българската народна банка да предложи действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, като отчита макроикономическия ефект и ефекта върху държавния бюджет).

"Време е да изоставим дългогодишния рефлекс да отлагаме проблемите, когато сме изправени пред тях. Особено в конкретния случай рефлексът за отлагане води до много големи загуби и много големи злоупотреби", коментира още Кънев.

Той уточни, че отлагането в този случай може да е било не като рефлекс, а с цел да продължат злоупотребите.

Председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова му отговори:

 "Ако Народното събрание си беше свършило работата, ако Министерски съвет, съвместно с БНБ, бяха изпълнили Еворпейската директива, чийто срок за транспониране е 31 декември тази година, по-рано, нямаше сега да водим този дебат.

Още в хода на специалния надзор трябваше да се приложат мерките на Европейската директива по преструктуриране на банката и тя нямаше да е във фалит".

Това е коментар към г-н Борисов, но него за съжаление го няма, контрира Радан Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови