Борисов е склонен да се откаже от национализацията на пенсиите

ОFFNews 18 декември 2014 в 17:11 8764 24

Бойко Борисов.
Бойко Борисов.

ГЕРБ продължава да подкрепя предложените спорни промени в пенсионното осигуряване, но допуска възможност да направи промени по тях. Това стана ясно от изказване на премиера Борисов преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел, съобщава БНР.

Той допусна възможност тези, които прехвърлят втория си пенсионен стълб към НОИ, впоследствие да могат да променят решението си и да се върнат към частните фондове. В предложените от досега ГЕРБ текстове изборът е еднократен и не може да се променя.

"Считам, че всеки българин може сам да реши този проблем. Още повече - това ще доведе до конкурентност в самите фондове. Те ще имат една година време със своите реклами, със своите офиси, да седнат и с всеки един, който се осигурява там, да кажат "При нас доходността е по-голяма, парите ви се управляват по-добре". Ще създадем конкурентност във фондовете и по този начин ще има по-голяма доходност", каза премиерът.

Той обаче отхвърли всички останали аргументи срещу пенсионните промени.

"Единственото от всичките лъжи, които чух, за национализация, за подобни глупости, което е абсолютно невярно, и не знам срещу какво ще се протестира - че даваме демокрация, че даваме на хората право на избори. Единственото, което виждам, че може да имат основание, е, че ако веднъж от частния пенсионен фонд отидеш в НОИ, след това не можеш да се връщаш. Затова съм възложил на финансовия министър да ми подготви и да ми предложи в най-кратък срок и това решение", заяви лидерът на ГЕРБ.

Той обаче се притеснява, че професионалните пенсионни фондове -  в които се осигуряват работещите тежък труд от първа и втора категория, като миньори, машинисти, летци и т.н., не са в добро финансово състояние и могат да плащат само минимални суми, съобщава Mediapool.

"Професионалните схеми трябваше да започнат да плащат изцяло ранни пенсии от догодина. Заради недостига на средства НОИ ще продължи да покрива част от сумите", коментира министър-председателят.

Една от причините за липса на средства в тях е, че по закон разликата между възрастта за пенсиониране на хората първа категория и тези трета категория трябва да е 8 г., а между втора и трета категория - 3. В момента обаче тя е 11 г. при първа категория и 6 при втора. Разликата се дължи на замразяването на възрастта за тежките професии при ръст на тази за най-масовата категория.

Нередовното внасяне на осигуровки в професионалните схеми също допринася за липсата на финанси във фондовете. Според анализ на пенсионните фондове едва 14% от пенсиониралите се в периода 2011 - 2013 г. категорийни работници са осигурявани редовно, а 40% имат под 50 вноски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!