Борисов е скептик за стабилно правителство, говори за кабинет тип "Орешарски"

Михаил Миков обяви, че БСП остава в опозиция.

OFFNews 26 октомври 2014 в 10:24 10620 38

Снимка БСП/Пресцентър

Михаил Миков и Бойко Борисов след срещата.

За съжаление, така са подредени партиите в парламента, че дори възможността за хипотетична, коалиция не е възможна. 

Това каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата си с лидера на БСП Михаил Миков в Народното събрание.

Двамата лидери разговаряха близо час и половина в една от стаите на парламента.

"Има смисъл да се направи правителство, само ако е стабилно. Това, което говорихме с Реформаторите и случващото се там ме кара да бъда скептик относно създаването на стабилно правителство”, каза Борисов.

По думите му твърдението на Миков, че дори да получат мандат, ще го върнат веднага, изчерпва възможностите за коалиция.

На въпрос би ли направил правителство на малцинството, ако други политически сили се подпишат по програма за управление, без да участват във властта, той отговори:

"Аз съм готов да подпиша на всички партии споделена програма, тя няма абсолютно никакво правна, морална и каквато и да е стойност.

Споделената отговорност означава лидерите вътре във властта, там се решават нещата и се изпълняват програми. В противен случай е по-добре всички да останем в парламента, да излъчим някакъв тип "Орешарски" правителство.

Заковаваме примерно 1 юли, за да имаме време да направим изборите и парламентарните, и кметските да не харчим пари, и дотогава просто е нулево време, и не се занимаваме с политическо говорене".

Той уточни, че в кабинет тип "Орешарски" няма да бъде премиер.

По думите му при такова развитие на обстоятелства, начело на страната ще бъде поставен "един чиновник".

"Брюксел би гледал под условие на такова управление", предупреди Бойко Борисов и напомни, че за него кабинетът "Орешарски" е бил символ на безотговорността.

Заявих нашата позиция, че сме в опозиция и това се определя от резултатите, които постигнахме на парламентарните избори, обяви след срещата Михаил Миков. Той каза още:

"Заявих, че ще бъдем достатъчно отговорни и конструктивни по отношение на тежките проблеми, които стоят пред страната и за които е необходима проява на отговорност от всички политически сили, независимо дали са по-големи или по-малки.

Високо оценявам споделените позиции по различни въпроси, свързани с банковата система, енергетиката, състоянието и изпълнението на държавния бюджет и се договорихме, че в бъдеще ще продължим да обсъждаме откровено, конструктивно решенията за различни тежки проблеми.

Още веднъж искам да изразя изключителното си задоволство от откровеното поставяне на въпросите и търсенето на пътища за тяхното решаване".

Борисов е предложил на Миков отново да е председател на Народното събрание следващия мандат, но председателят на БСП е отказал.

Лидерът на ГЕРБ е предложил още следващия вотрник, след като новите депутати се закълнат в понеделник, да има лидерска среща в Нардното събрание на лидерите на партиите, които влязоха в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!