Борисов допусна съюз с ДПС след изборите

OFFNews 25 юли 2014 в 12:19 8943 60

Бойко Борисов и Лютви Местан

Снимка ГЕРБ

"Ако се налага да се спасява държавата – да. Еми, като се наложи, ще знаем, че БСП го е довела до този хал."

С тези думи председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на въпроса дали след днешните общи действия с ДПС допуска, че след изборите може отново да влезе в съюз с партията на Местан.

Борисов отхвърли тезите, че в парламента има нова коалиция - между ГЕРБ и ДПС.

"Ние не сме се целували с Местан на Орлов мост. Когато се целуваме, тогава ще ми напомняте. Съсипаха държавата, това е факт. Няма аз да се обяснявам после", отсече Борисов.

Той коментира, че с ДПС имат общи виждания около кандидатурата на Кристалина Георгиева за еврокомисар и около необходимостта от актуализация в бюджета. Лидерът на ГЕРБ заяви, че не възнамерява да прави коалиция с ДПС, но все пак си остави вратичка за общи действия:

"Ние сме обяснили, че ако нямаме 121 депутати, да вземат и да си оправят бакиите тогава. Ясно и точно – аз категорично казах, че коалиция с ДПС няма да правя. Това не значи, че не можем да бъдем толерантни като политически партии и това сме длъжни да го направим – все пак етническият модел е важен за България."

Новият общ фронт в пленарна зала

Въпреки недоволството и процедурните хватки на БСП, по-рано днес ДПС и ГЕРБ успяха с дружни усилия да закрепят кворума в парламента и да насрочат за вторник извънредно заседание, на което ще гласуват актуализация в бюджета на държавата и на НЗОК.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя от парламентарната трибуна за ремонт в бюджета въз основа на решението на кабинета от средата на юли. Той подчерта, че очаква БСП и ДПС да подкрепят идеята му, защото финансовите разчети са направени именно от тяхното правителство.

От БСП дадоха категоричен отпор на идеята за ремонт в бюджета. Те дори настояха Министерски съвет да оттегли решенията си от средата на юли, с които предлагат на парламента да коригира републиканския бюджет и този на НЗОК.

Коалиционният им партньор ДПС обаче зае страната на Борисов. Председателят на финансовата комисия Йордан Цонев обяви, че ремонт в бюджетите е крайно наложителен. Той дори предложи парламентът да работи извънредно във вторник, за да гласува именно тези точки. Левицата използва процедурните трикове на ГЕРБ и се опита да осуети гласуването на извънредното заседание, като поиска поименна проверка и напусна залата. Преброяването обаче показа, че в залата има достатъчно депутати - на ГЕРБ и ДПС.

"Няма български гражданин, за когото да не е ясен сговорът, в който влизат ПГ ГЕРБ, ДПС и президентът Плевнелиев. Това е сценарий и срещу решението на парламентарните групи да постигат консенсус по всички точки, които се разглеждат от българския парламент. КБ има ясна позиция - ние сме против актуализацията на бюджета в параметри, поискани от президента и подкрепени от ГЕРБ и ДПС", заяви в пленарната зала червеното острие Мая Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!