Борисов: Ще съберем гласове за промените в Конституцията

Ивайло Анев 22 юли 2015 в 13:06 5299 13

Снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов

Ще осигурим необходимите гласове за промените в Конституцията, които ще утвърдят разделянето на ВСС на две колегии - прокурорска и съдийска.

Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в парламента след извънреден председателски съвет.

Той беше категоричен, че консенсус има и по кариерното развитие и засилване ролята на Инспектората към ВСС.

"Единственото, което спира Реформаторския блок, надявам се да го преодолеят на свое заседание по-късно днес, е начинът, по който в колегиите да се избират ръководствата", каза Борисов.

Той обясни, че към момента предложението за промяна в Конституцията е в съдийската колегия квотата да е разпределена съответно по формулата 8 към 5 - 8 излъчени членове от самите съдии и 5 от парламента, а в прокурорската колегия разпределението по същата формула да е 6 на 6.

По думите му, ако реформаторите не постигнат единно решение, той е готов да отиде на поражение в петък, но не и да създава напрежение в РБ. „Голямо поражение ще е и за ГЕРБ, и за РБ, ако промените в Конституцията не минат в пленарна зала“, обясни министър-председателят.

Той уточни, че след като промените бъдат приети на първо четене, преди второто ще се пита Конституционния съд по всеки един от текстовете.

"Това се взе като решение преди второто гласуване. Всички се съгласиха, че си дават гласовете и вече след като се произнесе Конституционният съд, ако той ни каже не може, значи не можем да го приемем. Това е най-висшият орган. Много са ми важни партньорите. Искам да ги изчакам спокойно да вземат решение, в противен случай би се тълкувало като натиск", обясни Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!