Борисов: Трябва да се гордеем, че не сме допуснали българи в "Ислямска държава"

OFFNews 27 януари 2015 в 12:46 3364 2

Борисов: Трябва да се гордеем, че не сме допуснали българи в

Все още може да се гордеем, че не сме допуснали да има български гражданин в "Ислямска държава". Това е казал премиерът Бойко Борисов на среща с главния мюфтия на Мустафа Алиш Хаджи.

Според Борисов обаче този факт не трябва да успокоява никого, а да ангажира правителството с всички необходими мерки, за да не допусне това да се случи, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Противопоставянето по религиозен, етнически и социален статус не решава проблемите“, категоричен бе премиерът Борисов, който прие на работна среща Главния мюфтия, временно изпълняващия длъжността председател на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и главния секретар на Мюфтийството Ахмед Ахмедов.

"Не трябва да допускаме противопоставяне, а трябва всички грижливо да пазим етническия мир“, подчерта министър-председателят.

"Имаме чудесен модел на мирно съжителство. Наша е отговорността да съхраним този модел", добави Борисов. Той посочи, че е необходимо да се съхрани мъдростта в обществото без да се дава възможност традициите по отношение на изповядването на религията да бъдат променени.

"Главно мюфтийство, организирайки живота на мюсюлманите в България, прави всичко възможно техният религиозен живот да не бъде поставен под чуждо влияние", каза Главният мюфтия. По думите му, колкото по-добре функционира изповеданието, толкова подобни рискове биват понижавани. Пред премиера д-р Мустафа Хаджи постави въпроса за нуждата от висше учебно заведение, в което да се образоват местните религиозни дейци и то да се случва под наблюдението на държавните органи и Главно мюфтийство.

"С общи усилия, включващи държавна подкрепа, смятам, че бихме успели да съхраним зрелостта на българския народ", подчерта Главният мюфтия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!