Борисов: РБ ме обидиха. Ако ДПС не помагаше, щях да си подам оставката

OFFNews 19 декември 2014 в 22:18 29246 51

Седмици наред много неща не ми харесват, обаче стискам зъби, защото трябва да влязат пари в държавата, каза пред журналисти в парламента министър-председателят Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ не вижда причина да бъдат "пришивани" към ДПС, само защото благодарение на гласовете на Движението, са "минали" два от най-важните закони за ГЕРБ - запазване на плоския данък и предварителните отчуждителни процедури.

Ако не бяха приети, щях веднага да си подам оставката, обяви Борисов и обобщи - това, че днес са подкрепили едно решение на ГЕРБ, не значи нито коалиция, нито кафета, нито каквото и да е било. Аз бих могъл да кажа обратното - коалиция между БСП и Реформаторите. Това честно ли е - не, надявам се вече да не го правят, заяви той.

Борисов отбеляза, че Радан Кънев и Меглена Кунева са били два дни с него в Берлин, в Бундестага, в канцлерството и ако са имали нещо лично да му кажат, са могли да го направят тогава.

За днешната си изненадваща визита в НС премиерът обясни, че е поискал от депутатите от ГЕРБ да помислят как може вече прехвърлени партиди в НОИ да се върнат обратно в частните фондове.

Ако реформаторите ме убедят, че това, което сме взели като решение днес, не е добро, лично аз ще го вкарам в парламента, обеща лидерът на ГЕРБ и добави, че ще направят същото и по отношение на професионалните фондове, както е записано в програмата им:

"Затова проведохме този дебат, още сутринта щях да ги спра, но като гледам какво си пишат във фейсбук - "Път към ада", "победа"- някак си объркаха църквата, на която се молят."

Борисов уточни, че предложението за пенсионните фондове е дошло едновременно от министъра на финансите и от синдикатите. Дадохме си време до 31 март, може и още януари, да седнем и да се разберем за възрастта за пенсиониране, заедно с работодатели, политически сили, каза той.

Защо лъжат хората, че това е национализация, когато им се дава право на избор, продължи премиерът и добави, че е възможна проверка как се стопанисват парите в частните пенсионни фондове.

Не искам да казваме на хората къде да си сложат парите, в коя банка, фонд, в кой магазин да пазаруват, заяви Борисов.

"Никой не пипа парите на хората. Те си остават и само тяхната воля е важна – дали да бъдат преместени от едно място на друго. С една дума, ако тези частни пенсионни фондове са стабилни, дават добра доходност и им харесват на хората, никой по никакъв начин не ги задължава да ги махат. Къде е думата национализация в това?" - заяви Борисов пред БНТ по-късно тази вечер.

"Имам прекрасно мнение, отлични отношения и с Радан Кънев и с г-жа Кунева и с Лукарски и с министрите от техния кабинет, но много ме обидиха днес с това, че са говорили, че ние сме влезли в коалиция с ДПС. Напротив, те влязоха в коалиция с БСП по тази логика. Няма по-свещено право от правото на избор, по-демократично. Човекът да бъде този, който определя къде да си държи парите. Защо трябва ние да решаваме вместо хората. Това искат те (РБ) заедно с БСП.

Ако не бяха ДПС, най-важните два закона за ГЕРБ нямаше да бъдат приети - плоският данък и предварителното отчуждаване, за да могат да вървят строителните ни обекти. Знаете, че "Струма", "Марица" - всичко беше блокирано, заради тази глупост, която направи миналото правителство.С един глас мина законът. И за двата аз бях готов да си подам оставката. Така че в тези два случая ни помогна ДПС. Тогава Реформаторите не казаха нищо", каза още лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов коментира и казуса около "Южен поток":

"Никъде не се казва, че проектът е спрян. Затова вчера лидерите на Европейския съвет един по един се изказаха, че България трябва да си изпълни двустранните отношения, за да може да не бъде упрекната след това, че поради чиновнически грешки е спряла проекта и да бъде наложена санкция.

Ние искаме да стане "Южен поток" в цяла Европа с европейските правила, но до този момент, поради липсата на комуникация и изолацията от Европа на предишното правителство, нивата, с които са работили, никой не ги знаеше и аз отидох с едни карти с газовите коридори и на всички - на Меркел, на Дейвид, на Оланд слагам на масата, чертая, показвам и тогава всичко стана безпощадно ясно.

Стои заплахата, че спират проекта по наша вина. Неслучайно президентът Путин обвини България, не Унгария, не Сърбия, а България. Той не говори празни приказки.", заяви министър-председателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!