Борисов: Ние най-силно подкрепихме референдума, РБ не ходят на работа

Симона Костадинова 30 юли 2015 в 11:50 5220 21

Подкрепяхме президента с всички сили за референдума, за съжаление - партньорите не. 

Това заяви премиерът Бойко Борисов в коментар за отпадналите два въпроса от предложените за референдума през октомври от президента Росен Плевнелиев след вчерашното гласуване в парламента. 

"Колегите от Реформаторския блок да се научат, че публично е хубаво да говорят, че са много големи демократи, но работата им в парламента е да си седят на столовете. Когато си планират пътуванията, да знаят, че последните седмици се решават най-важните въпроси и трябва да са в залата. Омръзна ми всеки ден да ги натискам да стоят в залата, виждате какво се получава вечер. Изведнъж ГЕРБ е виновна за всичко", каза той.

Борисов обаче пропусна факта, че пултовете на около 20 депутати от ГЕРБ ненадейно са спрели да работят в един от най-ключовите моменти. 

Вчера Десислава Атанасова заяви по Нова тв, че мистериозното изчезване на гласове на ГЕРБ по въпроса за задължително гласуване се дължат на проблем с копчетата. Тя обаче не можа да обясни как при прегласуването на текстовете пултовете внезапно са отказали.

"Нямам укор към депутатите от ГЕРБ, защото над 55 човека бяха там, другите с по една десета, една втора от депутатите, които са били на ГЕРБ в зала. Оказва се, че партията, която най-много е подкрепила референдума, в същото време е най-виновна. Защо", допълни Борисов, цитиран от "Фокус".

Борисов определи партията си като мажоритарна и за нея било "идеално да се приеме въпросът за мажоритарния вот", който бил най-важният от трите. Той подчерта, че за това гласуване реформаторите не подкрепиха предложението на Плевнелиев. И именно затова този въпрос е отпаднал.

Той критикува партньорите си и за това, че отсъствали от зала и при други важни гласувания. "По време на здравната реформа Реформаторският блок едва събраха 4-5 депутати, вчера на реформата на Калфин – 10 души", подчерта премиерът. 

Реформаторите веднага реагираха на обвиненията на премиера.

Вчера ГЕРБ бяха 44 души при гласуване на закона за НСО, не е зле и те да се стегнат малко. Това отговори в парламента съпредседателят на Парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски на въпрос на журналисти по повод изказването на премиера от тази сутрин.

Гроздан Караджов заяви, че е по-интересно не защо те не са си били на столовете, а защо ГЕРБ не гласували при прегласуването на въпроса за задължителния вот.

"Ето един отговор за седенето на столчетата - една минута преди това имате седнали хора на столчетата и в следващата минута те не са си станали от столчетата, защо обаче ги няма в гласуването. Това е въпросът", заяви той.

Караджов и Зеленогорски подчертаха, че си стоят на местата при важните гласувания и че реформаторите не са подкрепили въпроса на Плевнелиев за мажоритарния вот , защото е бил твърде общ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!