Борисов: Народът да си плати за експериментите, които допуска

OFFNews - Бургас 19 септември 2015 в 14:35 12602 37

След 30 години чакане днес бе открита пречиствателната станция за отпадъчни води в Созопол. Съоръжението ще обслужва около 4 300 жители и близо 30 000 туристи през лятото. Проектът, който се изгражда по ОП „Околна среда”, е за над 72 млн. лв., а за неговото откриване дойдоха премиерът Бойко Борисов и екоминистърът Ивелина Василева.

Надявам се да се ускорят дейностите и в максимално кратък срок да приключи и проекта в Несебър. Това са най-големите и мащабни инвестиции”, каза Василева.

Пречиствателната станция в Лозенец се нуждае от разширение, призна екоминистърът и добави, че проблемът, който възникна през лятото в селото е бил технически.

Бе допуснато изпускане на непречистени отпадъчни води през аварийния изпускател”, добави Василева.

Премиерът Борисов посочи, че не минава седмица без откриване на пречиствателна станция.

Като видяхте какво е изтичало в морето – то за здравето на хората е било вредно. И аз като вас мога да запитам „А защо 30 г. не са го направили?”. Защо чакаха ние да дойдем, за да го направим. Тази пречиствателна станция колко време я правиха? Поне 10 години. Но сега е факт. И със софийския завод за отпадъци, който пуснахме, наказателните процедури приключват. Софийският завод е втори по хубост в Европа. Аз, като станах кмет навремето, ме водеха във Виена да цъкаме с език как имали завод за отпадъци. Сега нашият е в пъти по-добър”, каза Бойко Борисов.

Той твърди, че в Европа са знаели, че година и половина - две, по времето на Орешарски, не е работено - заради „този експеримент, който се проведе в България”. Борисов се извини, че през тази година „тук – таме” е имало разливи, но призна, че не може „с боичка да ги нарисува” пречиствателните станции. Относно разширението на пътя Бургас – Слънчев бряг, премиерът отново насочи въпроса към бившето управление:

Аз щях досега да съм го направил. Ще направим пътя, той е задължителен, сега правим обхода. Но той ще е на второ място, на първо е Хемус. Защото вие тука живнахте в Бургас и региона. А нагоре – Варна и Северна България като тръгнеш да пътуваш, е просто убийство. Догодина Северна България ни е приоритет и тук, това, което съм поел като ангажимент, ще го довърша. Само мостът на Ахелой ми е 30 милиона. Защото е тресавище и трябва пилони на 100 метра да се забият. Ако не бяхме падали от власт, този път щеше да е готов. Но народът трябва да си плати за експериментите, които допуска”, каза Борисов. 

Относно проблема с бежанците, премиерът уточни, че границата ни е затворена за нелегални имигранти, а жандармерия и полиция ги държи на 40 км. от границата. Държавата ни е в непрекъсната връзка с турските власти, каза още Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!