Борисов: Когато имаме пари, ще купим изтребители

Според премиера това няма да се случи през тази година

Ивайло Анев 27 април 2015 в 14:44 4482 6

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Министър-председателят Бойко Борисов

Kогато имаме пари, тогава ще купим изтребители, заяви министър-председателят Бойко Борисов след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента, на който беше обсъдена ситуацията с българската армия.

По думите на премиера за 2015 г. няма да има възможност да се купят нови самолети за бойната авиация. Той е категоричен, че е информирал всички партньори за това.

"Първо пенсиите, инфраструктурата, образованието. За 2016 г. с парите, които са доста повече, събирани от НАП и Митници и всички мерки, които сме взели за борбата с корупцията и контрабандата ще осъществим и тази реформа в армията", каза още Борисов.

На въпрос дали така не се нарушава обещанието на Плевнелиев в Уелс /септември 2014 г./ да се стигне до 2% от БВП за отбрана в по-кратък срок, Борисов каза, че не го нарушава. "Който е обещал, трябва да ми каже - вземи от образование, здравеопазване, инфраструктура или от къде..?"

Той беше категоричен, че държавата ще направи всичко, за да могат нашите военни да имат достойно положение. За премиера остават приоритет пенсионната и здравната реформа, както и строителството на инфраструктурата. 

Борисов подчерта, че управляващите не са виновни, че години наред са били купувани фрегати без въоръжение.

„Все едно са купували риболовни траулери или вертолети, които нямат никакво въоръжение. Сега всичко да се изсипе в най-голямата криза на нашата глава. Никой не ги караше да събарят КТБ и да даваме 3.5 млрд. сега. Тази година толкова", повтори министър-председателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови