Борисов: Задкулисни работи не правя, ако исках, щях да се коалирам с ДПС

OFFNews 20 декември 2014 в 16:49 5434 34

Върнахме достойнството на България в Европа и имаме подкрепата на европейските лидери. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Дарик.

България отново стана прогнозируем партньор и в Европа се радват, че имаме стабилно правителство. Вече е видна огромната подкрепа, която страната има от европейските лидери, посочи Борисов, като допълни, че само за една седмица са отпушени спрени европейски програми за милиарди.

По думите му 2014 г. е била нулева за европейските фондове и за приходите.

Направиха огромна поразия във финансовата система и затова няма финансова стабилност, след като България беше посочвана за отличник в Европа по време на финансово-икономическата криза, подчерта премиерът.

През 2014 г. започна нова коалиционна култура. Много партии, много хора се превъплъщават, поправят или имат също ново начало. Започна съдебна реформа, пенсионна реформа, здравна реформа. Продължихме добра традиция за Коледа да дадем 50 млн. лева на българските пенсионери, каза Борисов.

Ако искам да направя коалиция с ДПС, ще изляза и ще ги поканя. Аз задкулисни работи не правя. Отворен съм за диалог, уважавам колегите, коментира той.

Относно пенсионната реформа Борисов отново обяви, че не вижда нищо притеснително в национализацията на пенсиите.
Национализация означава да вземеш от 1 януари парите от единия фонд и да ги прехвърлиш на друго място. Това означава национализация, ако е държавен фонда. Нищо такова не се случва и няма в момента - никой човек по никакъв начин не е задължен да си махне парите от частните пенсионни фондове, категоричен е Борисов.

Хората в частните фондове ще се борят за всеки един клиент, както във всяка една банка. Ще се рекламират, ще им обясняват каква доходност имат, ще им пращат всеки месец разпечатки по какъв начин се стопанисват парите на хората, заяви премиерът.

По думите му управляващите са си определили срок до края на март следващата година да завършват пенсионната реформа.

Единствено ме плаши манипулацията. Бяхме жертви на манипулация веднъж, сега виждам тази манипулация втори път. Всеки, който ме познава, знае, че ако ми се дадат добри и правилни доводи, не се съобразявам и ако нещо сме сбъркали и нещо не е добре изкусурено, в края на краищата държавата е обща и никак не е срамно да кажеш „колеги, тук сме сбъркали, връщаме се, поправяме се“, каза Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!