Борисов: Далеч съм от мисълта да се търси "спокоен пристан" на Искров

OFFNews 24 ноември 2014 в 11:52 2303 2

Снимка БГНЕС, архив

Бойко Борисов

"Управителят на БНБ трябва да си подаде оставката и съм далеч от мисълта да му се търси спокоен пристан".

Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук профила си по повод появилата се информация, че когато Искров си подаде оставката като управител на БНБ, той ще получи пост в Черноморска банка за търговия и развитие.

Борисов се обърна и лично към бившият зам.-министър на финансите и настоящ депутат от БСП Георги Кадиев, който по-рано днес заяви, че ако Искров получи пост в Черноморска банка за развитие, това ще е "сделка по законите на мафията". "Бих искал да го уверя, че няма поводи за притеснение относно спекулациите, които се пуснаха в публичното пространство", подчертава Борисов.

Министър-председателят обаче подчерта, че правителството не смята за редно в Черноморска банка за развитие да бъде изпратена и Нина Ставрева, която беше главния секретар на Министерския съвет в правителството на Пламен Орешарски. Тя трябваше да поеме поста в банката от декември, но явно това няма да се случи.

Ето какво точно написа в социалната мрежа премиерът Бойко Борисов:

"С цялото ми уважение към г-н Георги Кадиев, бих искал да го уверя, че няма поводи за притеснение относно спекулациите, които се пуснаха в публичното пространство. Не считаме, че главният секретар на Пламен Орешарски трябва да бъде изпратен като представител на България в Черноморската банка за развитие. И ако по това г-н Кадиев съди, че тази процедура я правим в полза на Иван Искров, бих искал категорично да заявя, че това няма нищо общо с истината. Винаги сме казвали, че управителят на БНБ трябва да си подаде оставката и съм далеч от мисълта да му се търси спокоен пристан. Той трябва сам да напусне позицията, а ние – правителството и парламентът нямаме абсолютно никакви инструменти, за да направим това. По Договора за функциониране на Европейския съюз банковата система и централните банки са независими от правителствата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!