Борисов: Видях се с Цветан Василев, извини ми се за протестите на Бареков

Владислава Тричкова 31 март 2015 в 10:31 12237 8

Борисов: Видях се с Цветан Василев, извини ми се за протестите на Бареков

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че се е срещал с банкера Цветан Василев. 

В свое интервю за сайта "Гласове" Василев каза, че преди атаката срещу КТБ е имал среща с лидера на ГЕРБ, за да го предупреди какво се подготвя спрямо банката. 

Днес Борисов даде показания като свидетел в Софийския военен съд по делото срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров.

След като излезе от съдебната зала той потвърди пред журналисти, че се е срещал с Цветан Василев. По думите на Борисов Василев многократно го е умолявал да се срещнат и то в продължение на месеци. Тогава премиерът го поканил в дома си в Банкя, въпреки че не виждал тема на разговор. Предупредил го и че го следят. 

"Тогава, знаете, многократно казах, че следят къщата ми, джипа им хванах на тези, които следят. Защото твоите башибозуци, ордите на Бареков, разболяха детето ми. Нямаше телевизия, където да мога да отида без да я обкръжат", казал Борисов на банкера.

Василев обаче продължавал да настоява за среща. Отишъл в дома на Борисов и влязъл в гаража. "Ето, това е криминалният случай", коментира премиерът в отговор на твърденията на Василев, че с Борисов са се срещали при криминални обстоятелства. 

"И няма да ми повярвате, но се заклевам, че той дойде да ми се извини за това, което са ми причинили тази година", каза Борисов, като се прекръсти.  

По време на срещата Василев не е казвал нищо за Делян Пеевски. Основна тема на разговор е била ГЕРБ и кой има интерес да съсипва партията. На въпрос каква е била аргументацията на Василев Борисов отговори така: "Защото, ако беше ГЕРБ на власт, КТБ щеше да е цяла. Банковата система щеше да е цяла. "Марица" щеше да е построена, "Струма" щеше да е построена. Фондовете щяха да работят. Нямаше да провалят "Южен поток".

На въпрос дали очаква да свидетелства в съда по делото за КТБ Борисов отговори: "Аз понеже имам големи гърди само за кърменето в мола не са ме викали". 

"Вие не помните ли от трибуната на парламента колко пъти казах, че тези хора ще съсипят банката? Вие не помните ли, когато излизах и казах, а вие мълчаливо мълчахте, че искат да съсипят банката? Помните ли? Ама аз помня много. И вижте сега манипулацията. Той (Цветан Василев) казва: "Аз съм се срещал с тримата лидери на партия, но на 6-и или там кой юни съм се срещал с Бойко Борисов". Аз съм бил опозиция тогава и криминалните обстоятелства са моята къща. Господин Василев аз насила ли ви доведох в моя дом?", каза още Борисов. 

Според него основните виновници за КТБ са Пламен Орешарски и Петър Чобанов.

Чрез медиите Борисов се обърна към Цветан Василев и го призова да се върне в България. "Върни се в България. С това, което имам като власт, ще осигуря НСО, жандармерия или каквато охрана искаш. На границата ще отида и ще го чакам лично с вас, за да е 100% прозрачно", каза премиерът.

Отново по типичния за премиера шеговит тон той сподели, че отправя това съобщение чрез медиите, защото дори не смее да прелети над Белград, за да не кажат, че се е срещал с Василев. 

Едно от основните неща, с което иска да се пребори Борисов, е контрабандата на цигари. Той коментира, че колегите от Турция подават сигнали. Вече са хванати 4 тира. Схемата около внасянето на контрабанда в България е като организирана престъпност, коментира премиерът. Работят цели смени митничари. Те обаче вече имат информация кои са замесени и обеща, че всички ще бъдат изгонени от постовете си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови