Близнашки критикува руската позиция за Украйна пред ИТАР-ТАСС

OFFNews 30 септември 2014 в 22:33 4431 4

България се надява на скорошно нормализиране на отношенията между Русия и Запада, заяви служебният премиер Георги Близнашки в отговор на въпрос на ИТАР-ТАСС.

Лично аз смятам, че колкото по-бързо се нормализират отношенията между Русия и Запада, толкова по-добре ще е за всички, каза Близнашки на среща с членове на клуба на чуждестранните кореспонденти.

Ние се присъединихме към санкциите срещу Русия, тъй като споделяме оценката на европейските ни колеги, че действията на руското ръководство в тази ситуация бяха неприемливи. Смятам обаче, че това е относително кратка криза, от която не би трябвало да се правят трайни изводи и заключения. Важно е максимално бързо да се намери взаимно приемливо решение и да се регулира ситуацията. Поддържаме санкциите като част от общите усилия (на европейските държави) в търсене на споразумение между страните в конфликта. Кризисната ситуация обаче не би трябвало да води до рязко влошаване на традиционно добрите ни двустранни отношения. Не бихме искали също обществото да се дели на русофили и русофоби, трябва да запазим добрите чувства между народите, макар политическото ръководство понякога да предприема действия, които ги застрашават, заявява Близнашки, цитиран от ИТАР-ТАСС.

На въпрос за газопровода "Южен поток" той потвърди, че всички действия по проекта в България са преустановени, пише ИТАР-ТАСС.

Ще следваме решенията на Европейската комисия, придържайки се към колективната гледна точка, категоричен е премиерът.

България се нуждае от силно правителство след парламентарните избори в неделя, което да осъществи радикални
реформи, целящи да измъкнат страната от посткомунистическото блато, заяви служебният премиер, цитиран от Ройтерс.

Нуждаем се от спешни, радикални реформи. Просто загубихме повече от година (при управлението на социалистите), заяви Георги Близнашки пред чуждестранните кореспонденти.

Той се надява нов кабинет да може да бъде съставен до 20 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови