"Без сегашното правителство щяхме да сме по-зле от Гърция"

ОFFNews 31 юли 2015 в 17:00 4949 25

Цветан Цветанов.

"Въпреки различията, ако днешното правителство не беше формирано, страната ни щеше да бъде в ситуация на спасителни планове, които наблюдаваме в момента в Гърция", заяви пред "Фокус" Цветан Цветанов.

Според него, ако в България се случваше същото като в Гърция, Европа щеше да пусне държавата ни "надолу", като постави европейската ни перспектива в тежко положение.

Той не пропусна да коментира отношенията между партията му и РБ, като каза, че управляващото мнозинство трябва да осигурява необходимия парламентарен кворум и не е коректно това да е задача само на ГЕРБ. Според него Реформаторите са съставени от 5 партии, което допринася за трудното консолидиране помежду им относно гласувания и поети ангажименти - нещо, което прави впечатление и се поставя на дневен ред от депутатите на ГЕРБ.

"Смятам, че от ГЕРБ постигнахме целите, които си поставихме в началото на политическия сезон", допълни той, като каза, че са направени промени в законодателството, които да съответстват на приоритетите на сегашното правителство.

Той даде за пример конституционните промени, заложени в стратегията за съдебната реформа, пенсионната реформа, Законът за Националната служба за охрана, както и приетият на първо четене на Закона за лечебните заведения и добави, че в началото на септември парламентът ще продължи на второ четене и със Закона за Държавната агенция „Разузнаване и военна информация“.

„Много е напрегната ситуацията от гледна точка на това, че имаме осем парламентарно представени групи. Всяка една от партиите се стреми да запази своята идентичност, и, разбира се, по-малките формации винаги използват възможността да обещават повече, и да говорят неща, които знаят, че не могат да бъдат осъществени. От ГЕРБ реално зависи абсолютно всичко, което би могло да се реализира в подкрепа и на изпълнителната власт, в подкрепа и стабилността на сегашния парламент”, поясни Цветанов.

Той е доволен, че партиите намират общ език, включително и РБ.

„Ако започнем да броим кафетата, смятам, че Радан Кънев просто изпи толкова много кафета, и съм убеден, че те са дали възможност действително всеки един от нас да преосмисли поведението си, но в никакъв случай това не означава, че сме направили отстъпки от целите, които сме заложили в стабилността н сегашното правителство и формираното парламентарно мнозинство”, смята Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!