Бареков не може да смени Калина, листата му остава без водач

Нели Чолашка 17 септември 2014 в 13:00 12053 8

Росен Петров, Калина Крумова, Николай Бареков и коалиционната партньорка Весела Драганова.

Този материал има последващо развитие, което можете да проследите тук.

Бареков не може да смени оттеглилата се Калина Крумова като водач на листата на ББЦ в 11 МИР в Ловеч.

Причината е, че е изтекъл срокът по член 258, ал. 5 от Изборния кодекс. Според него водачът може да се сменя до 7 дни преди изборите, само ако почине, но ако сам се откаже, срокът за смяната му е 30 дни преди изборите.

ЦИК вече е имала подобен казус с друга партия и на 11.09. е издала Решение 908, което обяснява процедурата при отказ на водач.

ББЦ няма да има водач в 11 МИР - Ловеч. На таблото пред изборната секция и в тъмната стаичка под името на партията ще пише:

1. Заличен

2. Десислава Балабанова

Веднага след като Калина Крумова обяви оттеглянето си от листата, пресцентърът на Бареков изпрати съобщения, че новият водач е Десислава Балабанова, но това е невъзможно по закон.

Говорителят на ЦИК не беше напълно категоричен по въпроса за кой кандидат отиват бюлетините, в които не е посочена изрична преференция.

Почти съм сигурен, че би трябвало да отидат за втория в листата, т.е. за Десислава Балабанова. Тя на практика ще играе ролята на водач, макар официално да не е, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев с уговорката, че иска да се консултира с колегите си, преди да даде категоричен отговор.

В същия дух беше и тълкуванието на Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

Калина Крумова обясни в интервю за Нова телевизия, че е напуснала партията и листата, защото нито една Евромайка не е поставена на избираемо място в листите.

Коментарът на Бареков пък беше, че Крумова се е уплашила от изборите.

Крумова е сред основателите на женската организация на ББЦ - "Евромайки". Тя е вторият знаков човек, който на пуска Николай Бареков преди изборите. Преди време ББЦ напусна зам.-председателят на партията Ангел Славчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!