Балерини, полицаи и военни да се пенсионират на 53 години, предлага Калфин

OFFNews 10 април 2015 в 19:26 8440 8

Снимка БГНЕС

Възрастта за пенсиониране да се вдигне от 50 на 53 години за военни, полицаи и балерини. Това предвиждат промените в Кодекса за социално осигуряване, публикувани за обществено обсъждане.

Според проекта минималната изискуема възраст за служителите на силовите министерства ще влезе в сила от догодина. Досега военни, полицаи и кадри от службите излизаха в заслужена почивка след 27 г. осигурителен стаж, 18 г. от които в системата. Така редници можеха да прекъсват работа дори на 45 г.

Балерините, балетистите и танцьорите ще се пенсионират също на 53 години. Досега те се пенсионираха при 25 години регистриран трудов стаж.

В проекта е заложено повишаване на осигуровките за безработица и пенсия общо с 4,5% през следващите 12 години, както и на пенсионната възраст по плавна схема с два, три и един месец до 65 години за двата пола до 2037 г. Стажът за пенсия също ще расте с по два месеца годишно, докато през 2027 година стигне 40 години за мъжете и 37 години за жените.

При обсъждането на пенсионната реформа министърът на отбраната Николай Ненчев предложи минималната възраст за служителите на МО да е 50 г. и да бъде въведена чак през 2019 г. В отговор социалният министър Ивайло Калфин заяви, че през 2014 г. военните са се пенсионирали средно на 52,8 г., т.е. възрастта е била по-високата от тази, която предлага колегата му Ненчев.

Проектът на КСО предвижда още от 2016 г. в НОИ да се създаде нов пенсионен фонд. В него ще се събират осигуровките само на военни, полицаи и работещи в службите, които сега постъпват в общия фонд „Пенсии“. След това от събраните в него средства ще се изплащат и парите за старини на служителите под пагон. Тази идея беше лансирана преди месец от бизнеса с аргумента, че така ще е по-ясно колко пари се харчат за пенсии на възрастните от системата на МО, МВР и службите.

Промените в КСО дават права на трудещите се от всички категории труд да преместят парите си за втора пенсия от частните фондове в НОИ. Сред-ствата им от личните партиди ще се съхраняват в Сребърния фонд, но не на лична сметка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!