БСП хем няма да вдига данъците, хем ще върне прогресивния налог

OFFNews 18 септември 2014 в 16:11 2007 0

Ангел Найденов

БСП няма намерение да повишава данъците и данъчните ставки, а да въведе в пълен размер прогресивния данък върху доходите на физическите лица.

Това заяви пред БНТ социалистът Ангел Найденов, водач на листата на "БСП лява България" във Варна Ангел Найденов.

На теория е възможно да се въведе прогресивен данък, без да се увеличи данъка за някои групи. Тогава би трябвало най-високата ставка да е 10% и надолу за по-ниските доходи. При това положение няма как да се съберат очакваните приходи от над 2 млд. лв. от този налог.

По принцип прогресивният данък товари повече хората с по-високи доходи.

Найденов припомни, че БСП е въвела необлагаемия минимум до размера на минималната работна заплата.

„Не подкрепяме идеята за банкова ваканция и ангажирането на обществени средства за изплащане на влогове над гарантираните по закон. Има гаранционен фонд, съответно да бъдат изплатени тези депозити, които са до 100 хил. евро”, посочи Найденов по повод проблемите с КТБ.

Според него него трябва да бъдат разширени правомощията на Комисията по финансов надзор по отношение контрола на банките и на дейностите им по публичните средства.

„Трябва да дадем възможност на България за процедура по присъединяване към европейския банков надзор”, смята социалистът. 

„ГЕРБ забиха топка в собственото си поле, защото на практика 4 години, освен приказките за „Хемус”, не беше направено нищо. Едва сега, по време на нашето управление, беше осъществен прегледа по предпроектните проучвания, беше изготвен проекта, докладите по ОВОС и по археологическите проучвания”.

Така Найденов отговори на въпрос за недовършените автомагистрали при управлението на кабинета "Орешарски".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови