БСП подгрявала изборите със 700 платени коментара седмично

OFFNews 12 февруари 2014 в 16:04 9537 32

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

В няколко публикации, базирани на изтекла кореспонденция с опорни точки на БСП, описахме как червената централа плаща на интернет "тролове", които под фалшиви имена да лансират тезите на партийната пропаганда в общественото пространство.

Сред медиите, в чиито секции за коментари "троловете" са били особено активни от пролетта на м.г. досега, е и OFFNews. 

Документите изтекоха в страницата на Balkanleaks и бяха цитирани в сайта за разследвания Bivol.bg. Много от документите са адресирани до депутата от КБ Антон Кутев.

Ето какво още научаваме от кореспонденцията между пиар агенцията Leadway Media Solutions и политици от БСП.

Само в рамките на една седмица (в края на март и началото на април м.г.) троловете отчитат пред Кутев 700 коментара в интернет пространството, публикувани във фейсбук и в коментари под статии на 24 онлайн медии, сред които OFFnews.bg, segabg.com, trud.bg, 24chasa.bg, dnevnik.bg, capital.bg, investor.bg, dnes.bg, blitz.bg и др. Тогава платените писачи се активизират, тъй като предстоят парламентарните избори. В отчета всеки коментар е цитиран дословно с линк към него в мрежата и име на потгребителя.

Интересно е, че към 12 февруари 2014 г. линковете не работят, много от потребителите с изброените в отчетите имена са изчезнали от фейсбук, а групите, в които те са коментирали, ги няма.

Справката в нашият сайт показа, че отчетените тролски коментари в доклада съвпадат в публикуваните. Ето произволен пример - на коментар под текста "Студент на министерска съветничка получи 2.4 млн. лева за 4 месеца от МОМН". В писмото си до Кутев пиар агенцията Leadway Media Solutions отчита например, че "трол" с псевдоним "korn" e написал следното платено мнение:

То това са поредните калинки са това -
бръмбари. С Найденовите в Земеделието
беше същата работа - крадене, крадене и
много крадене

Такъв коментар действително има във форума на сайта.

Очаквайте продължение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!