БСП загърби Русия и се обяви "за" цялостта на Украйна

OFFNews 15 март 2014 в 16:57 4132 18

Ръководството на БСП

Снимка БГНЕС

Декларация във връзка с политическата криза в Украйна приеха днес по време на пленум делегатите на БСП.

В официалната си позиция столетницата подкрепя териториалната цялост на Украйна.

"Подкрепяме тезата за цялостния интегритет на Украйна. Смятаме за много важна ролята и поведението на украинските власти в тази ситуация”, заяви Станишев. „Правителството на Украйна трябва да направи всичко необходимо за вътрешния диалог, обединени на гражданите на Украйна и да защитава европейските принципи", каза на пресконференция днес лидерът на БСП Сергей Станишев.

Председателят на столетницата посочи, че партията не одобрява навлизането на Русия в украинска територия.

"Разбираме, че Руската федерация има своите легитимни интереси и загриженост, но ескалацията, в това число военната, на двустранните действия не са път към тези интереси. Призоваваме Руската федерация, Украйна и ЕС час по-скоро да започне конструктивен диалог", посочват в позицията си социалистите.

Лидерът на БСП изтъкна, че партията не се води нито от руските, нито от западните интереси в конфликта, а единствено от ползите на България.

"От една нова студена война при икономически санкции ние ще сме най-пострадалите. В Украйна живеят минимум 250 000 етнически българи. Има нужда от сваляне на тона на напрежението от всички страни, за да има гаранция за бъдещето. Влизането в една студена война, в която има два големи фактора, които се противопоставят, е най-вредно за малките. Рисковете за България остават", изтъкна председателят на БСП.

"В изработването на позицията на БСП отчитаме положението на България като член на ЕС и НАТО. Предлагаме тази позиция със съзнанието, че България е единствената славянска православна страна-членка на ЕС. Тази позиция се води от отговорността ни пред българския национален интерес", допълни Янаки Стоилов.
Ръководството на БСП е убедено още, че резултатите от предстоящия утре референдум няма как да бъдат признати за легитимни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!