БСП: Бежанските потоци носят риск от терористични актове

OFFNews 30 август 2015 в 22:23 4199 6

Атанас Мерджанов.

Категорично настояваме за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност при президента - с точка за разглеждане на ситуацията по бежанската криза. Считаме, че този въпрос е изключително важен.

Това обяви на пресконференция в централата на БСП говорителят на партията Атанас Мерджанов.

Той определи последните събития от бежанските потоци като тревожни и опасни – "тревожни, защото има замесени българи и опасни, защото съдържат потенциален риск за националната сигурност от терористични актове."

„Вицепремиерът Кунева се срамува, че български граждани са участници, Бъчварова бездейства и няма никаква идея как да се разположат действията на изпълнителната власт за овладяване на тези сложни потоци, а на всичкото отгоре външният министър г-н Митов е повече зает с осигуряването на закрила за Македония, отколкото за осигуряване на така нужните средства и закрила и нормално изразходване - без корупционни практики - на вече осигурените средства за преодоляване на бежанската криза”, коментира Мерджанов.

Всичко това показва, че българското правителство е тотално неподготвено, каза говорителят на БСП.

„Има множество разследващи журналисти, които обсипват общественото пространство с тревожни твърдения за замесването на редица вериги, български и чуждестранни граждани, които осигуряват нелегалния трафик на бежанци. Очевидно има свързани много представители на изпълнителната власт по веригата”, заяви говорителят на БСП.

Председателят на БСП Михаил Миков каза, че на 18 август е изпратил писмо до министъра на вътрешните работи с копие до министър-председателя, свързано с твърдения за наличие на организиран трафик на нелегални емигранти и джихадисти на територията на България.

„До момента няма реакция. Настояваме да бъдем информирани за всички усилия, които МВР е предприело във връзка с това“, категоричен е той.

Председателят на БСП каза още, че е изпратил и писмо до Цецка Цачева с искане за свикване на извънредно заседание на НС, но е получил отговор, че това няма да се случи.

„Правителството, увлечено в предизборната кампания, пропусна да заяви ясна позиция и оценка на ситуацията по отношение на емигрантите през България. Смятам, че се дължи отговор на цялото общество“, заключи Михаил Миков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!