БСП: "Атака" иска да ни вкара във война

OFFNews 06 октомври 2015 в 19:50 3611 4

Лидерът на БСП Михаил Миков

Националният интерес на България е несъвместим с въвличането ни във военни конфликти. Нито е разумно правителството да провежда семинари на сирийската опозиция в Правец, нито да не допуска руски самолети да прелитат над България. Но още по-неразумно е да пращаме българи да воюват в конфликт, който по много от своите белези е мюсюлмански и вътрешнорелигиозен.

Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Михаил Миков по повод предложение на "Атака" левицата да отстъпи на партията на Волен Сидеров правото си, утре опозицията да предлага теми за разглеждане в парламента. По правилник всяка първа сряда на месеца опозицията има право да предлага точки за програмата, по която ще работи Народното събрание.

Миков обяви, че националистите искат да внесат проекторешение за присъединяване на България в коалицията, водена от Русия срещу терористите от "Ислямска държава".

"Не знам кой как мисли нещата, но ми се вижда достатъчно нелепо да си представим държави във военна коалиция, които едновременно с това са в режим на санкции и контрасанкции една спрямо друга. В тази си част писмото има приносен момент към световната история", смята социалистът.

Той смята за нелепо искането на фона на усилията на управляващите, сред които причислява и "Атака", да дадат "на концесия" отбраната на небето на България. "Ние тези чужди самолети ли ще пращаме да воюват в Сирия или МИГ-овете, които не могат да летят, защото някой скри договора за ремонта им?", чуди се Миков.

Видя ми се странно участници в управлението да искат от опозицията да се откаже от това свое право. Мисля, че това не е редно и не бива нито да се иска, още по-малко - да се допуска", скочи социалистът на атакистите. Един от възможните поводи е, че в третата седмица на септември от "Атака", подкрепиха мнозинството за промените в конституцията, което позволи те да вървят по т.нар "бърза писта", а от левицата остро възнегодуваха срещу гласуването на хората на Сидеров.

"Поради тези, а и поради още ред други причини, ние, разбира се, няма да приемем абсурдното предложение на "Атака". Струва ми се, че в дневния ред на България е далеч по-важно да се иска отмяната на санкциите срещу Русия и търсене на възможности за компенсиране на последиците за българската икономика и гражданите, а не въвличането на България във война. Затова още утре нашата парламентарна група ще използва правата си по закон и ще поиска за седми пореден път Народното събрание да вземе решение за отмяна на санкциите срещу Русия и ще призове правителството да иска компенсации от Европейския съюз. Това изисква българският интерес, това искат повечето българи", констатира Миков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови