"Антикорупционна прокуратура" започва работа в края на годината

OFFNews 28 март 2015 в 14:20 5510 6

Специализираното звено за разследване на корупцията по високите етажи на властта или т.нар. "антикорупционна прокуратура" ще заработи в края на 2015 година. Това е записано в Проект на актуализирана стратегия за противодействие и превенция на корупцията, която правителство трябва да приеме на заседанието на 1 април, съобщава БГНЕС.

Звеното има амбициозната цел ще разследва служители на висши държавни постове - президент, премиер, министри, заместник-министри, депутати, евродепутати, магистрати, ръководители на държавни комисии, агенции, омбудсман, областни управители, кметове, общински съветници и др.

Новата антикорупционна структурата, наречена Комисия по интегритет, ще обработва декларациите за конфликт на интереси и за имуществено състояние, които попълват високопоставените чиновници и политическите лица във властта. Занапред обработката на декларациите на около 6000 високопоставени лица ще става единствено по електронен път. Съдържанието на декларациите ще бъде разширено, с цел подобряване на анализа на риска и разкриване на корупционни деяния.

С промяна в редица закони ще се осигури възможност и за внезапни проверки при съмнение за необяснимо богатство или съмнения за конфликт на интереси. Целта е бъдещата Комисия по интегритет да е проактивна и да следи за забогатяване на кръга от лица, които подлежат на мониторинг, а не както е сега - имуществените декларации и тези за конфликт на интереси да бъдат представяни за сведение.

Новият орган няма да е извън съдебната власт, каквото бе първоначалната идея на правосъдния министър Христо Иванов. Според стратегията на Кунева, антикорупционното специализирано звено ще е към главния прокурор, който по действащия Закон за съдебната власт може да предостави ръководството на определен от него държавен обвинител. Звеното ще бъде създадено с тристранно споразумение между прокуратурата, ДАНС и МВР. Т.нар. "антикорупционна прокуратура", която ще се опита да копира действащата в Румъния идентична структура, ще трябва да заработи преди края на годината.

Стратегията ще бъде представена от вицепремиера Меглена Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови