Американските танковете ни правят мишена, смята Първанов

OFFNews 29 юни 2015 в 11:03 3205 25

Американските танкове ни правят мишена и предизвикват напрежение, смята президентът (2002 г. – 2012г.) и лидер на АБВ Георги Първанов.

"По-голямата опасност за националната сигурност е лошото, невярно, противоречиво говорене от управляващите", обясни ефира на бТВ Първанов. Той даде за пример изказванията по темата на президента Росен Плевнелиев, военния министър Николай Ненчев и външния министър Даниел Митов.

Военният министър нищо не знае. Той е случайно попаднал, погрешка, на това място”, подчерта Първанов.

Лидерът на АБВ е на мнение, че противоречието между думите на тримата идва от това откъде идва този ангажимент и политиците дължат отговор за това. Той е категоричен, че през 2006 г. такива подобни споразумения, предвиждащи разполагане на чужда войска и бойна техника на територията ни договаряни.

"В този период никога не е говорено за тежко въоръжение", категоричен беше лидерът на АБВ и подчерта, че парламентарната група на партията му ще настоява за достъп до всички "документи, които са маркирали този процес”.

„Големият проблем е, че на този етап вече ние сме част от концепцията - България като фронтова държава. Каза го помощник-държавният секретар на САЩ и вече това разбиране се уплътнява с реално съдържание. Това няма как да не предизвика напрежение в нашите източни съседи”, посочи Първанов.

Според него в отношенията между България и Русия се случва "нещо тежко и непознато". Той е на мнение, че руският народ се изпълва с напрежение към страната ни и "затова ги няма туристите, затова се изтеглят собствениците на имоти, никакви инвестиции и никаква търговия не се случва".

Лидерът на АБВ коментира и предстоящия референдум, като изрази мнението си, че "Плевнелиев се измъкна от идеята за по-точно формулиране на въпросите, което щеше да мотивира хората”. По думите му от ГЕРБ нямали интерес да има мощно развитие на пряката демокрация.

Първанов коментира и едни от коалиционни партньори в управляващото мнозинство - Реформаторският блок (РБ). Той заяви, че преяждането с власт на реформаторите продължава „тихо и кротко”, а целта им била да спечелят от управлението колкото се може повече с оглед и на местните избори.

„Играят много агресивно в политиката за подреждане на новите кадри”, заяви лидерът на АБВ по адрес на РБ.

Той коментира и решението на служебният премиер Георги Близнашки да приеме поканата на ДПС да стане експерт в комисията за промените в Конституцията, въпреки че протестираше срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

"Георги Близнашки е добър конституционалист, с него в политиката имаме спорове повече от 20 години, не мога да си обясня неговото поведение в чисто политически план, а че неговото мнение и експертиза трябва да се ползва при промяна в Конституцията, ако тя се състои, това е без съмнение", каза още Първанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!