"Ако у нас има етнически конфликт, няма да е с турците, а с ромите"

OFFNews 25 май 2015 в 18:33 9976 8

Мехмед Дикме

Ако някога в България има етнически конфликт, той няма да е между българи и турци или между християни и мюсюлмани. Етнически конфликт може да има само между ромската общност и всички останали.

Това коментира бившият министър на земеделието и горите Мехмед Дикме пред бТВ.

Според него такова напрежение като в с. Гърмен се случва, защото "държавата е абдикирала от проблемите на ромите". Той подчерта, че случилото се не е единичен случай в страната.

В крайна сметка политиците използват този електорат, защото той е изключително зависим, използват го по време на избори. Той е най-евтино купеният глас в страната ни. Не трябва да се крие това нещо, но трябва да се има предвид, че по този начин политиците само навиват пружината и часовниковия механизъм на бомбата, която ще гръмне в България, коментира той.

Дикме заяви, че не е редно в подобни случаи, като този в с. Гърмен, политиците да защитават определена част от обществото, в случая - ромите.

"Аз питам тогава кой ще защитава всички останали етноси, които живеят в България? И когато говорим за защита на един определен кръг от хора, ние тогава не заемаме ли страна и не е ли в ущърб всичко това на останалата част от населението", коментира той.

Според Дикме политиците трябва да създадат необходимите условия, за да могат ромите да живеят в добросъседство с обкръжаващите ги хора.

Той каза още, че държавата е абдикирала от ромските гета, защото политиците използват гласовете на живеещите там по време на изборите.

"Тежестта на един обикновен ромски глас е толкова колкото и на един академик или професор, който е дал много за България. Разликата е, че академикът знае цената на гласа си, а нашите събратя ромите за 5, 10, 20 или там колкото е лева си продават гласа, без да осъзнават какво правят. Те биват използвани от политиците", коментира Дикме.

Според него политиците правят редица компромиси към ромското насилие: "Правени са редица репортажи за кражби на ток, на вода, за незаконни постройки, в които остават да живеят", коментира той и попита риторично защо "всеки един друг български гражданин няма право на тези привилегии".

Той изрази и мнението си, че политиците вече ги е страх от "дълбочината на проблема, който създадоха със своето бездействие през годините".

"Трябва много ясно да си признаем и да поставим въпроса, че след 20-30 години етническата характеристика в България ще бъде коренно различна. И бъдете сигурни, че не турците ще бъдат мнозинство. Напротив, ако идеите Кърджалийско, ще витите, че там селата обезлюдяват, защото турците също напускат страната, и то с по-бързи темпове. За сметка на това обаче ромите се увеличават и тази общност е изтласкана в ъгъла от държавата", заяви Дикме.

По думите му много от ромите са безработни, като в същото време редица семейства са многодетни, но у тях липсва каквато и да е отговорност спрямо държавата и съседите им.

Чувството на безнаказаност е породено от това, че каквото и да направи, някой политик ще дойде и ще го защити, защото, когато дойде времето, ще гласува за него. Като стане такъв инцидент, веднага излиза някой и заявява, че има етнически проблем и че се нарушават правата на тези хора, обясни Дикме.

Той призова да се направи връзка между евтините ромски гласове и компактното гласуване на избори за определена политическа партия:

На последните избори, където има компактно ромско население, се гласува основно за ДПС. Няма нищо лошо в това, аз даже адмирирам партията за това, че е успяла да се спечели тяхното доверие, но ако е успяла. Мисля, че ДАНС доказаха, че особено в Северозападна България тотално се купуваха гласове, подчерта Дикме.

Той каза още, че управляващата коалиция е стабилна, "защото в момента никой няма интерес от нови избори".

"Категорично в момента нещата са по-добре от преди една година. Сегашното правителство работи по-добре от предишното. Ако изкара целия си мандат, това ще е добре за България", коментира Дикме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!