"Ако Любомир Христов е шеф на БНБ, ще се изправи срещу банковата мафия"

Да се върне наказателната отговорност за раздаване на необезпечени кредити, зове доц. Минчо Христов

ОFFNews 25 ноември 2014 в 18:10 4214 8

доц. Минчо Христов

Експерти и представители на сдружения изпратиха до президента Росен Плевнелиев, до премиера Бойко Борисов и до Народното събрание отворено писмо, в което поискаха управител на Българската народна банка да стане финансистът Любомир Христов. 

Един от подписалите отвореното писмо - депутатът от 40-ото Народно събрание и преподавател в Техническия университет доц. Минчо Христов, коментира пред БНР защо е подкрепил искането Любомир Христов да стане управител на БНБ, както и законодателните промени, за които настоява писмото. 

Публикуваме интервюто на доц. Минчо Христов със съкращения. 

В отвореното писмо пише, че неадекватното надзорническо поведение на банковия регулатор е предизвикало тежката кризата, довела до поредното мащабно ощетяване на населението. Всъщност в закона ли е проблемът или в начина, по който той се чете? Бихте ли казали къде е проблемът, при положение че години наред ни се казваше, че българските банки работят с най-доброто законодателство, даже с повече защита отколкото в другите страни.

Не е проблемът в закона, а в престъпните политици, в престъпните депутати, които приемат определени закони. В тях е проблемът и аз не случайно няколко пъти от трибуната на парламента съм казвал, че те представляват една организирана престъпна група. Големият проблем е, че през 2001 година беше премахната наказателната отговорност за отдаване на необезпечени кредити. Още първата седмица, след като влязох в парламента 2005 година, аз внесох закон, с който да можем да върнем тази наказателна отговорност. Моите аргументи бяха следните: не бива да се дава възможност на престъпни банкери или банкери с престъпни наклонности да крадат от парите на хората.

Кой предложи това да се случи през 2001 година?

2001 година - господата Иван Искров, Валери Димитров и днешният омбудсман. Това са тримата, които ихскаха да се предложи наказателната отговорност. От 2005 година, заедно с г-жа Банкова, в рамките на 4 години предлагаме да се върне тази наказателна отговорност. Аргументите на моите опоненти от БСП, ДПС и от Атака бяха, че банкерите трябвало да имат право да раздават собствените си пари, на което аз им отговарях: "Какви собствени пари? Това са парите на хората, това са влоговете на хората".  Аз ясно съм казвал в прав текст - този закон ще доведе до крах на банковата система, ще доведе до огромни кражби от страна на престъпни банкери. Какво означава в Корпоративна търговска банка 13% от кредитите да са обезпечени? Това говори за огромно престъпление.

Да погледнем тези 5 предложения, които тези организации, които са подписали отвореното писмо, припомнят, че преди година са предложили. Като това например - банките да не могат да продават имотите на хората по извлечения от своите счетоводни сметки?

Това е един престъпен член, който беше предложен от г-жа Мая Манолова. Този член приравнява банките, забележете това са частни дружества, към държавата, към НАП и към общините. Казано по-простичко за хората - ако вие просрочите една вноска, банката може да ви опише къщата примерно или апартамента, да ви го продаде и вие да нямате право да протестирате този акт. Може да се жалвате, ако щете и на арменския поп, след като вашия апартамент е продаден. Този член трябва да отпадне веднага. Откъде накъде банките ще могат да ви продават жилището, без вие дори да можете да протестирате. Имаше хора, на които им бяха продадени жилищата, дори без да бъдат уведомени. Примерно човекът се разболял, просрочил една или две вноски и се оказва, че той не може да си влезе в жилището, сменен му е патронът на ключалката. Имаше такива случаи, в медиите ги имаше. 

Така, но все пак Иван Искров стана шеф на БНБ.

Ами стана. И сега съм потресен, че хората, които го избраха, които какви ли не дитирамби лееха за него, сега излизат и казват за него, че той бил лош. Когато се избираше г-н Иван Искров, аз бях единственият депутат, който излезе и каза от трибуните: "Г-н Искров, очи в очи му го казах, няма да гласувам за вас, защото вие сте против връщането на наказателната отговорност за раздаване на необезпечени кредити, защото вие допускате лихвите в България да са 5 пъти по-високи отколкото в останалите страни в ЕС, защото вие защитавате интересите на банките, а не на хората. Тогава го питах и за неговата заплата, той отказа въобще да ми отговори, което беше прецедент. В края на краищата той се избира от българския парламент.

Вие попитахте ли Любомир Христов дали е съгласен да споменавате името му в роля на кандидат за шеф на БНБ?

Обадиха ми се от Българския финансов форум онзи ден и ми казаха: "Бихте ли подкрепил Любомир Христов?". Аз казах "да". Ще ви кажа защо. Познавам го лично и той е един от много малкото финансисти, който е заставал на принципни позиции по отношение на банките, на тази банкова мафия. Аз казвам банкова мафия, защото те са свързани с българските депутати. Виждате какви закони приема българският парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови