"Абсурдно е да се поставя цел за точен брой осъдени за корупция"

OFFNews 28 февруари 2015 в 11:15 3436 1

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Меглена Кунева

Правен абсурд е поставянето на цел в борбата с корупцията точен брой осъдени за корупция, но осъдени трябва да има.

Това обяви вицепремиерът Меглена Кунева пред радио К2 по повод обсъдения вчера от правителството доклад на междуведомствената работна група, създадена в началото на годината, която анализира антикорупционните и предлага насоки за превенция и противодействие на корупцията.

Покрай този доклад се появи информация, че бъдещото звено за борба с корупцията има за цел да осъди и вкара в затвора поне 20-30 осъдени корумпирани от високите етажи на властта.

"Имам амбицията до средата на годината да заработи единният орган за борба с корупцията. Този орган, който ще оптимизира работата на сегашната Комисия за конфликт на интереси, ще може да проверява имуществото на лицата по високите етажи на властта, да отчита несъответствие между доходите им и стандарта им на живот, да осъществява задълбочени проверки и да налага административни санкции", обясни днес Кунева. 

По думите й предстои сложната задача - намирането на достатъчно смели, независими и почетени хора, които да оглавят и да заработят в комисията. Кунева посочи, че България може да използва опита на други страни в профилирането на тези хора и посочи, че се водят разговори с онези държави, които са показали добри резултати в антикорупцията.

Кунева уточни, че основен орган в борбата с корупцията по наказателна линия ще бъде съвместното звено между прокуратурата, ДАНС и МВР, което именно ще трябва да събира такива доказателства. 

Вицепремиерът коментира и дебатите и гласуването по дълга през изтеклата седмица. По думите й в крайна сметка дебатите са били конструктивни, станала е ясна позицията на правителството, че ратификацията е необходима.

На въпрос за промененото решение на ДПС в края на дебатите, Кунева каза, че няма нищо лошо, когато се постига широко политическо съгласие по важни за страната тема и заяви, че очаква такова за законите за съдебната реформа.

Тя е категорична, че Реформаторският блок не участва в политически сделки.

"Новината за убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов е шокираща. Страна, която не може да опази светлите си и критични умове, е в дълбока демократична криза", каза в заключение Меглена Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови