АБВ ще гласува "против" новия дълг от 16 млрд. лв.

Нели Чолашка 24 февруари 2015 в 12:21 2665 13

Георги Първанов

АБВ остава на позицията, че няма подкрепи ратификацията за нов дълг от 16 млрд. лв., внесена от финансовия министър Владислав Горанов в парламента.

Това съобщи лидерът на АБВ Георги Първанов на брифинг след заседание на Изпълнителния съвет на партията.

Ние гледаме на това като дебат за начина на управление, не само на параметрите на новия дълг, уточни Първанов.

"Сделка няма да има, ние имаме принципна и последователно позиция", отговори лидерът на АБВ на въпрос за вероятността да има сделка за подкрепа за новия дълг и уточни, че от предсрочни избори не се страхува.

Първанов каза, че АБВ не оспорва факта, че старите дългове трябва да се покрият. Експертите на партията обаче са изчислили, че става дума за 9 млрд. лв. за следващите 3 години, а не за 12 млрд. лв., както твърдят от финансовото министерство.

Това е буфер от 3 млрд. лв., което не са малко пари, коментира той.

Георги Първанов коментира и изявлението на финансовия министър Владислав Горанов от вчера, че не иска ПИБ да връща 800 млн. лв. на правителството, които й бяха отпуснати миналата година, за да се избегне криза и с тази банка.

Горанов заяви вчера: "Аз съм забранил на Първа инвестиционна банка да връща средства в момента на българското правителство. Като мине малко време и се успокоят нещата, ще си влезем в графика на възстановяване. Те искат да ни върнат пари, аз не искам да ги взема в момента".

Тези пари трябва да бъдат върнати най-късно до май 2016 г., те също трябва да се вземат предвид, смята лидерът на АБВ.

Нека ни убедят, че оставащите 4 млрд. лв. извън покриването на стари дългове не са за заплати на администрацията и саниране, коментира и проф. Борислав Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!