АБВ оставя отворена вратата за споразумение с ГЕРБ

OFFNews 31 октомври 2014 в 16:40 2086 0

Ако нашите приоритети влязат в споразумение и ГЕРБ видят, че има възможност да бъдат изпълнени, то подписване на споразумение може да се случи.

Това каза пред журналисти председателят на Парламентарната група на АБВ Ивайло Калфин след среща при президента Росен Плевнелиев. Днес беше първият ден от консултациите с политическите партии при президента с парламентарно представените политически сили, преди да връчи мандат на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях.

„Това, което говорихме на консултациите с г-н Плевнелиев, беше свързано с хода на преговорите досега между основните парламентарни сили и темите, които в краткосрочен и дългосрочен план са важни и за които той призова са потърсим съгласие. По отношение на преговорите, които водим, представих позицията на АБВ, която е ясна. Това, за което настоявахме – да се сформира като едно стабилно мнозинство широка коалиция, за съжаление, основните политически сили не намериха в себе си кураж да го направят. След това възможностите за сформирането на дясна или дясноцентристка коалиция и готовността, която АБВ е заявила още от началото да получим програмата, която е обещана от ГЕРБ и Реформаторския блок и да видим по кои теми бихме могли да работим в бъдеще и да подкрепяме отделни политики, които са важни”, заяви Ивайло Калфин.

„За нас най-важни са икономическите и социалните въпроси, темите, свързани с Изборния кодекс, със съдебната система, с повече справедливост в държавата по принцип в различните политики. Заявили сме това нещо в няколкото консултации, които сме имали до този момент”, добави той.

На срещата с президента е била обсъдена и идеята за увеличаване на правомощията на президентската институция. „Президентът се съгласи с това, че тя трябва да бъде извадена от сегашния контекст – тук не става въпрос за сега действащи политици, а за принципни промени. Нашата позиция е ясна. Смятаме, че президентските правомощия би трябвало да бъдат увеличени. Двете пряко избрани институции – президент и парламент – би трябвало да има възможност да се контролират една друга и да имат горе-долу еднаква позиция. Това нещо обаче може да стане с промени, които да бъдат внимателно обсъдени”, каза още Ивайло Калфин.

Очаквано от "Атака" не се явиха на конслутациите при държавния глава днес. 

„Аз не виждам никаква логика да ходя да се консултирам с президента, който по конституция е длъжен да даде мандата на най-голямата сила. Какво да се консултирам? Освен, ако не е решил да даде на мен мандата", коментира преди дни Сидеров.

Консултациите продължават на 3 ноември, за когато държавният глава е поканил групите на „Български демократичен център“ от 10.30 часа и на „Патриотичен фронт“ – от 14.00 часа.

Последни в консултациите ще бъдат ГЕРБ. Тяхната среща е планирана за 5 октомври. По-рано през деня председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви пред журналисти в парламента, че е готов да върне мандата за съставяне на правителство на президента, ако няма постигнато споразумение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови