Der Standard хвали Цацаров за действията срещу Пенгезов

OFFNews 24 април 2014 в 13:34 3553 0

Веселин Пенгезов

Снимка БГНЕС

Австрийското издание Der Standard излезе със статия по повод очакваното обвинение срещу шефа на Апелативния съд в София Веселин Пенгезов. Изданието се позовава на "свои източници, близки до главния прокурор Сотир Цацаров". 

Първия си съдебен успех в борбата с корупцията Софийската градска прокуратура отчита, прицелвайки се във военните.

Има сериозни подозрения, че бивш военен съдия е замесен в източване на средства от европейските фондове. И това очевидно се е случвало под опеката на органа, който по принцип е отговорен за мониторинга на европейските проекти в съдебната система на страната. Това научи Der Standard от свои източници, близки до главния прокурор на страната Сотир Цацаров. Случаят вече е докладван на компетентния орган на ЕС – ОЛАФ.

Бившият главен военен съдия, който е произведен в чин генерал-лейтенант, а по-късно оглавява Софийския апелативен съд, се е занимавал през 2008 г. с европроект, финансиран от структурните фондове на ЕС. Проектът е бил свързан с развитието на компютърен софтуер за военните съдилища в София и Плевен.

Проектът е бил едногодишен и е струвал 375 000 евро. За изпълнението му обаче не е бил проведен необходимият публичен конкурс и той е бил възложен на осем избрани експерта, а по-късно към тях е бил зачислен и девети – очевидно, за да може и той да се възползва от парите по проекта.

През 2009 г. наяве са изплували проблеми със сметките по проекта и Военният съд се е обърнал към ОПАК – европейският орган, който е отговорен за разпределянето на средствата по развитие на публичната администрация в страните членки. По това време българският клон на ОПАК е базиран в Министерството на финансите. Вместо да прекрати незаконната дейност на съдията и да прекрати проекта, в ОПАК е започнала дискусия за това какви правила са необходими, за да се спасят парите по проекта.

След разследване, при което са разпитани 80 свидетели и са направени редица обиски, тогавашното ръководство на българския клон на ОПАК и военния съдия се разбрали да извършат незаконно действие, с което да се избегне наказание. Те разделили договорите по въпросния проект, като така стойността на всеки от тях попадала под границата, над която изпълнителите се избират след провеждане на конкурс.

Българската правосъдна система, която се наблюдава от ЕС чрез мониторингов механизъм, е завела по случая дело срещу неизвестен извършител. През 2012 г. новото ръководство на ОПАК решава, че общата сума на проекта трябва да бъде отново преизчислена, като се събере стойността на всички договори. Едва през октомври 2013 г. специалния орган за борба с корупцията в правосъдието, който е под крилото на главния прокурор Сотир Цацаров, доведе до край първото си разследване срещу високопоставен магистрат в съдебната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови