7.8% среден ръст на осигурителните прагове за 39 бранша през 2016 г. (списък)

OFFNews 03 септември 2015 в 07:30 5718 0

Увеличение на минималните осигурителни прагове през 2016 г. средно със 7.8% в 39 бранша (от общо 85) договориха работодателите и синдикатите, съобщи Българската стопанска камара.

В тези 39 бранша работят 956 075 души на трудов договор, по данни на Националния осигурителен институт.

При постигнатите споразумения най-голям е скокът в праговете за заетите в производство на мелничарски и нишестени продукти – 18,1%. Те ще бъдат осигурявани върху 100 лева повече от сега. Сериозен е ръстът при пощенските и куриерските дейности – 17,6%, където средният праг догодина ще бъде 427,60 лв.

Двуцифрени са увеличенията също в производствата на дървен материал и мебели, на изделия от слама, на хартия и картон, на електрически съоръжения, както и във всички видове строителство.

Социалните партньори са се договорили за още две икономически дейности – „Горско стопанство“ и „Хотелиерство, ресторантьорство, туристическа агентска и операторска дейност“, но точните данни за тях все още не са огласени.

Не се очаква постигане на договореност между социалните партньори в сферата на производството на безалкохолни напитки, минерални и други бутилирани води. Вчера Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки разпространи становище, в което аргументира отказа си да приеме исканията на синдикатите за ръст през следващата година.

В същото време, работодателите са приели изцяло синдикалните предложения в икономическите дейности „Производство на мелничарски продукти, нишесте и нишестени продукти“, „Производство на готови храни за животни“ и „Производство и преработка на месо от домашни птици“.

Преговорите за останалите браншове продължават до 10 септември.

След тази дата социалният министър ще реши дали да упражни правото си за административно увеличение на праговете в дейностите без споразумения.

БСК ще настоява за нулев ръст на МОД в секторите без споразумения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови