35 000 моржа се струпаха на брега на Аляска заради топенето на ледовете

OFFNews 01 октомври 2014 в 20:53 12155 2

Снимка BBC

35 000 моржа се струпаха на брега на Аляска заради топенето на ледовете

35 000 моржа са се струпали на северозападния бряг на Аляска, след като не са намерили ледени късове за почивка в арктически води. Това съобщиха от Националната океанска и атмосферна администрация, цитирани от Би Би Си.

Събирането на моржове на брега се случва по време на топенето на ледовете през лятото, но броят на моржовете на бреговете на Аляска е рекорден.

Тихоокеанските моржове прекарват зимата в Берингово море. С повишаването на температурите през лятото, ледът се отдалечава на север. Женските и техните малки живеят обикновено на леда в морето, северно от Беринговия проток.

През последните години обаче ледът се отдръпва отвъд плиткия шелф и остава само в северната част на Атлантическия океан. Там дълбочината достига над 3 км и животните не могат да се гмуркат до дъното за храна.

Огромни стада моржове са забелязвани в този район през 2007 и 2019 г. през 2011 г. Пък на плаж в Аляска са забелязани около 30 000 животни.

Според природозащитниците феноменът е поредното доказателство за промените в околната среда, предизвикани от изчезването на арктическия лед.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews